ГОДИШЊИЦА 1. СЕМБЕРСКЕ ЛАКЕ ПЈЕШАДИЈСКЕ БРИГАДЕ: У ЧАСТ СЛАВНЕ БРИГАДЕ :: Semberija INFO ::

 

ГОДИШЊИЦА 1. СЕМБЕРСКЕ ЛАКЕ ПЈЕШАДИЈСКЕ БРИГАДЕ: У ЧАСТ СЛАВНЕ БРИГАДЕ


Полагањем цвијећа и вијенаца на централном спомен-обиљежју погинулим борцима Војске Републике Српске обиљежена је 27. годишњица формирања 1. Семберске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.

Према програму обиљежавања прије полагања вијенаца и цвијећа, у цркви Светог Ђорђа у Бијељини обављен је помен погинулим борцима бригаде.

Први ратни начелник штаба ове бригаде Ђоко Пајић подсјетио је да је на данашњи да, 12. априла 1992. године, званично формирана бригада и да је овај датум значајан не само за Семберију, него и за цијелу Републику Српску.

-Тада је формирана прва српска бригада, као претеча формирања свих будућих бригада Војске РС и саме Војске РС. Постојали смо и раније као бригада, јер смо у септембру 1991. године били мобилисани због рата у Хрватској и Словенији, а имали смо задатак да спријечимо агресију Хрватске на Семберију'', рекао је Пајић, додавши да је ова бригара за заслуге у минулом рату одликована Орденом Карађорђеве звијезде првог реда.

Припадник 1. Семберске лаке пјешадијске бригаде Миодраг Стевановић каже да су се данас окупили у славу и част бригаде која је за слободу дала 139 живота.

-Као што знате, 1. Семберска бригада основана је од војника и официра 17. Партизанске бригаде. То је бригада која се прва укључила у ратна дешавања и која је највише помогла у одбрани града, а пуно је допринијела и у одбрани РС'', закљичио је Стевановић, који сада обавља функцију предсједника Градске борачке организације Бијељина.
Након полагања цвијећа и вијенаца сви присутни на обиљежавању годишњице бригаде посјетити су спомен – собу погинулим борцима Семберије.

​Семберија инфо