ОХР О БРЧКОМ: ​ЕФИКАСНА АДМИНИСТРАЦИЈА И НУЛТА ТОЛЕРАНЦИЈА ПРЕМА КОРУПЦИЈИ КЉУЧ СУ ПРОСПЕРИТЕТА ДИСТРИКТА :: Semberija INFO ::

 

ОХР О БРЧКОМ: ​ЕФИКАСНА АДМИНИСТРАЦИЈА И НУЛТА ТОЛЕРАНЦИЈА ПРЕМА КОРУПЦИЈИ КЉУЧ СУ ПРОСПЕРИТЕТА ДИСТРИКТА


Брчко је остварило значајан искорак када је ријеч о просперитету. Ове седмице подузети су конкретни кораци како би се осигурала изградња новог моста Брчко-Гуња, реконструкција постојећег моста и модернизација Луке Брчко, изјавио је данас први замјеник високог представника и супервизор за Брчко Дистрикт Мицхаел Сцанлан.
 
Успјешна реализација ових пројеката, заједно са планираном раскрсницом аутопутева довест ће до тога да Брчко постане стјециште које ову регију повезује са тржиштима Западног Балкана и Европске уније, што ће пружити потицај економији и привући добро плаћена радна мјеста у приватном сектору која ће младима из Брчког омогућити да своју будућност пожеле градити у Дистрикту.
 
Ова свијетла визија будућности Брчког је надохват руке, али само уколико власти покажу да су истински посвећене окончању корупције, политичког покровитељства, те злоупотребе јавних ресурса. У противном ће угрозити способност Брчког да осигура донаторску подршку и проведе реформе.
 
Системски, ефикасан рад Комисије за утврђивање сукоба интереса и Уреда за борбу против корупције је важан инструмент за враћање повјерења грађана у власт. Особе које буду именоване у ова важна јавна тијела морају бити потпуно свјесне одговорности коју имају према заједници и имати на уму да би њихови евентуални непримјерени поступци једнако били подложни истрази и одговарајућим санкцијама. ОХР и Уред за међународну борбу против трговине наркотицима и проведбу закона при Амбасади САД су спремни активно подржати успостављање нових јавних органа како би ефикасно проводили своје активности у борби против корупције.
 
Транспарентност јавне потрошње у Дистрикту такођер се развија у правом смјеру. Поступак усвајања правилника који прате Закон о удружењима и фондацијама, на који се већ дуго чека, бит ће завршен овог мјесеца. Власти су такођер јасно ставиле до знања да неће бити јавних позива за додјелу грантова све док правилници не буду усвојени, додао је Супервизор.
 
Брчко Дистрикт у коначници мора имати економичну јавну управу, са савременим знањима и неупитном опредијељеношћу да буде на услузи грађанима. Широка примјена е-управе је суштински важна јер осигурава економично пружање услуга грађанима и предузећима у Дистрикту. Просперитет је загарантиран само уколико буде успјеха у тим областима, јер инфраструктурни пројекти и пословне иницијативе не могу бити одрживи без добрих јавних услуга и нулте толеранције према корупцији.

​ОХР