БИЈЕЉИНА: ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО О ПРОБЛЕМУ ТРАЖЕЊА НЕСТАЛИХ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО О ПРОБЛЕМУ ТРАЖЕЊА НЕСТАЛИХ


“Велики проблем у процесу тражења несталих политичке опструкције”

 Учесници округлог стола, нарочито породице несталих и заробљених Срба, на данашњем округлом столу истакли су да су политичке опструкције највећи проблем за процес тражења несталих.

Како је истакнуто, округли сто, на који се нису одазвали предстваници Тужилаштва БиХ и Министарства одбране БиХ, организован је, јер протеклих годину дана Тужилаштво БиХ није радило на идентификацији  Срба несталих током одбрамбено – отаџбинског рата.



Међутим, иако уредно позвани, представници Тужилаштва БиХ и  Министарства одбране БиХ, нису присуствовали овом састанку, иако  РС трага за још 1.650 несталих особа.

Смиља Митровић, предсједница Удружења породица несталих Семберије и Мајевице, изјавила је да је срамно игнорисање оваквог скупа од стране представника Тужилаштва БиХ и  Министарства одбране БиХ.

Она сматра да никоме нису важне српске жртве, због чега Савез удружења породица заробљених и несталих лица РС тражи да се покрену неки нови законски механизми.

Никола Перишић, предсједавајући Института  за тражење несталих БиХ, изјавио је се ова институција, заједно са свим другим актерима,  мора  окренути иновативним  методама тражења – употреба гео радара и гео сонди.

Према његовим ријечима, поузданост информација путем рада истражилаца стандардним методама је испод десет одсто.



Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине, похвалио је рад Удружења за тражење несталих са Смиљом Митровић на челу, наводећи да ће Градска управа  Бијељине и даље подржавати рад овог удружења.

У РС је 1995. број несталих износио 5.400, а до сада су пронађени посмртни остаци  више од 3. 400 особе.

У Савезу за тражење несталих РС кажу  да је срамна и жалосна чињеница да, 26 година након  завршетка рата, није пронађено још  1. 650 особа, што је, како је наглашено, више него болно за породице несталих.

Округли сто одржан је у организацији Савеза удружења породица заробљених и несталих лица.

Семберија инфо - Текст и фото: З.Кусмук