СНСД Бијељина – Конференција за медије: Производња хране кључно опредјељење за Семберију :: Semberija INFO ::

 

СНСД Бијељина – Конференција за медије: Производња хране кључно опредјељење за Семберију


Производња хране је кључно питање комплетног привредног и економског развоја Бијељине и Семберије, изјавио је Владимир Лазић, предсједник Градског одбора СНСД-а на конференцији за штампу у просторијама ове странке, истакавши да су кључне компаративне предности Семберије квалитетно пољопривредно земљиште и вриједни ратари.

“Градски одбор СНСД-а има Савјет за пољопривреду у који су укључени стручни и квалификовани кадрови, пољопривредни произвођачи и прерађивачи. Градска организација СНСД-а, као и комплетна структура СНСД-а у Републици Српској и у наредном периоду представљаће кључног носиоца  за стабилну и за развој опредијељену Републику Српску у комплетном њеном капацитету”, изјавио је Владимир Лазић.

Стеван Трифковић, предсједник Савјета за пољопривреду у Градској организацији СНСД-а Бијељина изјавио је да је циљ овог савјетодавног  тијела да све корисне и здраве идеје артикулише и усмјери на рјешавање градским и републичким институцијама.
“На састанку са ресорним министром Борисом Пашалићем у Бијељини изнијели смо низ приједлога и иницијатива које имају за циљ побољшање стања у пољопривреди. Министар Пашалић је дао подршку свим квалитетним и реалним приједлозима. Семберија је најзначајнија регија и синоним за развој пољопривреде у Републици Српској. У наредном периоду настојаћемо да организујемо састанке са свим кључним носиоцима пољопривредне производње и прераде у Семберији”, истакао је Трифковић, нагласивши да је од 15. јуна разријешен начелничке функције у Одјељењу за пољопривреду, тако да Градска управа тренутно нема ниједно комплетирано одјељење са начелником на челу.

Слободан Петрић је похвалио напоре Владе РС и ресорног министарства који су у прошлој години обезбиједили око шест милиона КМ за два интервентна откупа меса.
“Припрема се још једна мјера интервентног откупа меса за који ће бити издвојено око пет милиона КМ из Компензационог фонда. Таква мјера ће нас, произвођаче меса, одржати у животу и помоћи нам да преживимо. На локалном нивоу повећан је буџет Аграрног фонда са 1,1 на 1,4 милиона КМ. То није још увијек довољно, али, сваки помак у том правцу треба поздравити”, изјавио је Петрић.

Мићо Живић, члан Савјета за пољопривреду Градског одбора СНСД -а  изјавио је да у наредном периоду треба израдити базу података о свим пољопривредним културама и количинама житарица и поврћа којима Семберија располаже.
“ Нама су неопходни прецизни подаци о свакој врсти поврћа. Требало би израдити сајт који ће располагати таквим подацима. На тај начин можемо побољшати и трговину домаћих производа. Свјежа конзумна роба се тешко пласира, а наш циљ је да се брендирањем и правовременим информацијама привуку купци”, изјавио је Живић.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
Фото - Б. Милошевић