Пета редовна сједница Скупштине Града Бијељина: Усвојени извјештаји неколико јавних предузећа и установа :: Semberija INFO ::

 

Пета редовна сједница Скупштине Града Бијељина: Усвојени извјештаји неколико јавних предузећа и установа


Сједница Скупштине Града, почела је минутом ћутања поводом смрти ранијег одборника Пантелија Савића, а након усвајања дневног реда, одборници су у првом дијелу засиједања усвојили више значајних одлука које су у интересу града и грађана.

Пажња одборника била је усмјерена на консолидовани извјештај о извршењу буџета за 2020. годину, као и извјештај за период од 1. јануара до 31. марта 2021. године. Предсједник Скупштине Александра Ђурђевић је истакао да је буџет у првом кварталу „пробијен“ за око 16 одсто због повећања плата запослених у јавној управи и буџетских корисника.

- Колективни уговор је промијењен и то је довело до повећања плате радницима у јавној управи што није буџетски планирано, с обзиром на то да је у првом кварталу било привремено финансирање“, појаснио је Ђурђевић.

Градоначелник Љубиша Петровић изјавио је да је расправа о извршењу буџета за 2020. годину показала да су у претходној години створене непредвиђене обавезе које оптерећују овогодишњи буџет. 

- Извјештај о извршењу буџета у прошлој години „избацио је на површину“ низ минуса у пословању, а 1. 700.000 КМ су неизмирене обавезе јавних предузећа, што се не смије толерисати“, рекао је Петровић. Предмет интересовања одборника, али и медија, био је управни спор у Окружном суду у Бијељини по чијој одлуци су поништена скупштинска рјешења о именовању начелника одјељења, а градоначелник Петровић је истакао да је добро што није потписао нелегална рјешења скупштинске већине.

- Да сам потписао рјешења, плате би добијали начелници који су изабрани на нелегалан начин, а самим тим што нисам потписао рјешења, уштеђено је више од 200.000 КМ буџетских средстава“, рекао је Петровић. Шеф Клуба одборника СНСД-а Мирослав Миловановић, рекао је да ће поштовати одлуку, али да нису задовољни.

- Ми унутар коалиције имамо одређена неслагања по овом питању. Наш правни тим нам је рекао ако поднесемо жалбу, може да траје преко годину дана. Ја сам против тога, али договорићемо на нивоу коалиције“, рекао је Миловановић.

На сједници су усвојени и приједлози одлука о изради стратешких докумената за град,  дио одлука које се односе на имовинско-правне односе и на подстицај пољопривредне производње, те ће се у наредном периоду радити на изради регулационих планова Дашница 1, Галац, Филип Вишњић и Гвоздевићи. Усвојен је и приједлог одлуке о  приступању изради урбанистичког пројекта „Пословни комерцијално-административни центар“ у оквиру регулационог плана Центар града, а за који је заинтересована фирма из Зворника, која би и била инвеститор.

Одборници су такође донијели одлуку о давању на коришћење пословног простора без накнаде, Туристичкој организацији Града Бијељина, а простор се налази у Улици Патријарха Павла. Међу тачкама које су усвојене  је и одлука о стипендирању ученика и студената, одлука о обављању превоза лица са инвалидитетом, одлука о финансирању научно-истраживачких радова, као и одлука о награђивању ученика и студената, а усвојена је и одлука о програму коришћења средстава за подстицај пољопривредне производње предвиђених буџетом за 2021. годину, а укупан износ је 1. 400. 000 КМ.

У првом дијелу сједнице, с обзиром да је за дневни ред планирано 35 тачака, усвојене су 23, а  према оцјени предсједника Скупштине Александра Ђурђевића  и градоначелника Љубише Петровића, први дио сједнице био је конструктиван.

- Први дио сједнице је протекао у коректној атмосфери, а расправе су, захваљујући доброј припремљености учесника, биле конструктивне“, рекао је Ђурђевић. 

Градоначелник Љубиша Петровић је истакао да су одборници, у првом дијелу засиједања, уз конструктивну расправу, усвојили веома важне одлуке за Град и суграђане.

У наставку пете сједнице Скупштине, одборници су расправљали о омладинском активизму, заштити дјеце с посебним потребама, док је тачка дневног реда о програму развоја спорта враћен предлагачу на дораду, раправљано је и о извјештајима неколико јавних установа и предузећа.

Предсједник Скупштине Александар Ђурђевић нагласио је да је извјештај о раду и плану рада Дома здравља усвојен једногласно уз похвале свих присутних.  

- Извјештај је једногласно усвојен уз аплауз и похвалу здравственим радницима који већ 15 мјесеци лијече суграђане и боре се против вуриса корона. Дом здравља је понос нашег града“, рекао је Ђурђевић и додао да је једногласно усвојен и извјештај Дирекције за изградњу и развој града, која је, како је рекао, „такође на понос Града и грађана“. 

Похвале на рад Дома здравља изнио је и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић и одао признање за предан рад здравствених радника.

На сједници је усвојен и извјештај о раду СКУД „Семберија“, извјештај о раду ЈП „Воде“ и предузећа „Еко-деп“.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић је рекао да је у досадашњем раду Скупштине уочена несигурност код директора неких установа чији су извјештаји „пуни нелогичности“, а као примјер је навео предузећа „Воде“, „Еко-деп“ и Центар за социјални рад, који нема употребну дозволу.

- Наведена предузећа лоше послују, а ипак имају подршку скупштинске већине, без обзира што се чини штета управо грађанима, јер се троше паре народа“, рекао је Петровић.

​Расправу одборника изазвао је извјештај о раду „Еко-депа“, предузећа које је, како је истакнуто, „важан привредни субјекат, али никада није требало да буде на локацији на којој се налази, посебно због непријатних мириса који се у љетном периоду шире градом, те да депонија, која је регионалног карактера, не задовољава еколошку, економску, али ни ни енергетску ефикасност“. Петровић је рекао да ће у наредном периоду бити укључено више релевантних фактора како би се рјешавао евидентан проблем депоније.

Одборници су на сједници усвојили и приједлоге одлуке комисије за изборе и именовања, а потом су усвојене и иницијативе одборника.                       

Семберија инфо - О. Стјепановић