УГЉЕВИК: САСТАНАК О РЈЕШАВАЊУ ЗАОСТАЛИХ МИНА :: Semberija INFO ::

 

УГЉЕВИК: САСТАНАК О РЈЕШАВАЊУ ЗАОСТАЛИХ МИНА


Начелник општине Угљевик Василије Перић састао се данас са представницима Организације "Посавина без мина" из Брчког, са којима је разговарао о пројекту подизања свијести становништва о преосталим опасностима од мина који се спроводи на подручју ове локалне заједнице.

Представник организације из Брчког Свјетлана Павловић рекла је да се у оквиру овог пројекта ради занављање знакова минске ситуације, као и постављање нових знакова гдје је потребно.

"Посебно је важно константно подсјећање становништва свих угрожених категорија и локалних власти да минска опасност још увијек постоји", рекла је новинарима Павловићева.

Она је упозорила да се створио лажни осјећај сигурности код грађана јер није било инцидената са заосталим минама у протеклом периоду.

"У Угљевику имамо нешто мање од милион квадрата минске сумњиве површине и зато шаљемо поруку становницима да буду пажљиви, да не пале и не сијеку шуме на сумњивим површинама, нити да скидају знакове гдје је обиљежена опасност од мина", објаснила је Павловићева.

Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да је потреба локалне заједнице да се питање заосталих минских поља у потпуности ријеши, те навео да су данас договорене одређене активности на дефинисању мински сумњивих површина.

Перић је истакао да се посебна пажња посвећује на просторима мјесних заједница Мезграја и Глиње, гдје постоје сумњиве површине у којима има заосталих мина.

"У протеклом периоду смо ријешили знатан дио проблема везаног за мине, а желимо да у потпуности ријешимо овај проблем како би становници били безбједни", закључио је Перић.

​Семберија инфо - М. Василић