ЗАШТИТА ГЕОГРАФСКОГ ПОРИЈЕКЛА УНАПРИЈЕДИЛА БИ ПРОДАЈУ СЕМБЕРСКОГ КУПУСА :: Semberija INFO ::

 

ЗАШТИТА ГЕОГРАФСКОГ ПОРИЈЕКЛА УНАПРИЈЕДИЛА БИ ПРОДАЈУ СЕМБЕРСКОГ КУПУСА


Циљ да семберски купус постане други заштићени пољопривредни производ из РС са заштићеним географским поријеклом.
 
Заштита географског поријекла унаприједила би продају семберског купуса.
 
У Градској управи Бијељине данас је одржан састанак на којем је разговарано о процедурама неопходним како би семберски купус постао други заштићени пољопривредни производ из РС са заштићеним географским поријеклом.
 
Састанку су присуствовали семберски пољопривредници, Драган Брењо из Агенције за безбједност хране БиХ, ванредни професор Пољоприрведног факултета Универзитета Источно Сарајево.
 
Драган Брењо из Агенцсемберског купуса мора ије за безбједност хране БиХ изјавио је да сам поступак сертификовања семберског купуса мора проћи неколико фаза.
 
Какоје речено, биће неопходно оснивање удружења произвођача купуса, стручни дио доказивања посебности производа и подношење захтјева за додјелу сертификата.
 
Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић захвалио се свим учесницима, истичући да би за произвођаче кромпира било од великог значаја да семберски купус постане заштићен географским поријеклом, истичући да ће Градска управа организационо и финансијски подржати комплетну процедуре да се дође до овог циља.
 
За сада, једини пољопривредни производ у РС заштиећним географским поријеклом је невесињски кромпир, а семберски пољопривредни произвођачи надају се да ће то постати и семберски купус.  
 
“То би нам много значило. Очекујем да ће сви релевантни актери у процедури, а са циљем да семберски купус буде заштићен географским поријеклом, дати максималан свој допринос да се до тога и дође”, изјавио је Никола Стајић, који купус производи на седам хектара.
 
Купус се у Семберији производи на око 620 хектара на имањима 1.500 пољопривредних произвођача,а већ деценијама широм региона познат је по квалитету.

Семберија инфо