САВЕЗ УДРУЖЕЊА ПОРОДИЦА ЗАРОБЉЕНИХ И НЕСТАЛИХ ЛИЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У БИХ У БИЈЕЉИНИ ОРГАНИЗУЈЕ ОКРУГЛИ СТО :: Semberija INFO ::

 

САВЕЗ УДРУЖЕЊА ПОРОДИЦА ЗАРОБЉЕНИХ И НЕСТАЛИХ ЛИЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У БИХ У БИЈЕЉИНИ ОРГАНИЗУЈЕ ОКРУГЛИ СТО


Како је најавила Смиља Митровић, предсједница Савеза удружења породица заробљених и несталих лица Републике Српске у БиХ, Округли сто ће бити организован 16. јуна у Хотелу ,,Дрина'' у Бијељини, са почетком у 10 часова.

Округлом столу требало би да присуствују представници институција и организација са државног и ентитетског нивоа, а које се директно или индиректно баве тражењем несталих на простору БиХ током минулог рата, као и представници Међународне комисије за нестала лица БиХ. Циљ овог скупа је да се убрза процес тражења несталих.
 

-Прошло је 26 година од завршетка рата у Босни и Херцеговини, а породице још увијек траже своје нестале. У Републици Српској се од 1995. године тражило 5.400 несталих особа, од тог броја пронашли смо 3.800 особа, а, нажалост, још увијек се тражи 1. 600 несталих. Након свих напора како да пронађемо све нестале,  успорио се процес тражења. Све се теже рјешава питање проналаска несталих особа, иако сада имамо више институција које се баве том проблематиком. Породице сумњају да се не ради оном динамиком као прије, да неко кочи тај процес. Они више не могу да чекају, неки од њих су већ умрли, а неки су толико стари и обољели да не могу да се крећу, а нису дочекали да буду пронађени њихови најмилији. Имамо ДНК анализе, које би требало да дају више резултата око индентификације, али резултата нема. Имамо превише посмртних остатака који се налазе у костурницама Републике Српске  и Федерације БиХ, резултата опет нема. Сматрамо да  и у том дијелу треба убрзати процес идентификације жртава'', казала је Смиља Митровић, наглашавајући да би требало направити измјену Закона о несталим особама на нивоу БиХ, те да се тужилаштво мора озбиљније укључити у процес идентификације и да се коначно разјасне све нејасноће око посмртних остатака наших страдалих.

-Институт за тражење несталих мора бити озбиљнији у својим активностима, мора да дође до више информација о несталој особи и са тим информацијама да иде према властима и Министарству одбране БиХ. Мислимо да би то био начин да се дође до много бољих резултата у процесу тражења наших несталих'', категорична је предсједница Савеза удружења породица заробљених и несталих лица Републике Српске у БиХ.