ОСНОВАНО УДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА СА ПРОБЛЕМОМ СТЕРИЛИТЕТА - БЕБАЦ БН: СТЕРИЛИТЕТ БРАЧНИХ ПАРОВА СВЕ ЧЕШЋА ПОЈАВА И КОД НАС :: Semberija INFO ::

 

ОСНОВАНО УДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА СА ПРОБЛЕМОМ СТЕРИЛИТЕТА - БЕБАЦ БН: СТЕРИЛИТЕТ БРАЧНИХ ПАРОВА СВЕ ЧЕШЋА ПОЈАВА И КОД НАС


Удружење породица са проблемом стерилитета ,,Бебац БН“, које је основано 25. маја ове године, пружа помоћ паровима који желе прво или свако наредно дијете  по реду рођења у случају дијагностикованог стерилитета“, каже Рада Голуб, виши асистент на Педагошком факултету.
 
Удружење ,,Бебац БН“ Рада Голуб основала је заједно са Недом Јусић, Иваном Јеж, Мирјаном Јокић и Слободанком Медић. Ових пет Бијељинки има слична искуства, неке су се оствариле као мајке, неке још не, а Рада чека своје дијете, из трећег покушаја вантјелесне оплодње. Каже, идеја да формира удружење настала је из властитог искуства. То кроз шта је све пролазила, какве је све ситуације доживјела, те колико је само била неинформисана, пролазећи кроз све то схватила је да није само она, већ да су и друге жене потпуно неупућене кад иду на вантјелесну оплодњу.
 
-Помоћ коју ће удружење ,,Бебац БН“ пружати односи се на давање савјета, финансијске, здравствене и психолошке, па подршке преко сарадње  с јединицама локалне самоуправе, домицилних приватних и јавних клиника, у држави и региону, лабораторија које ће пружити додатне, гратис, услуге које не покрива Фонд здравственог осигурања Републике Српске (прегледе, биохемијске и микробиолошке анализе, инсеминације, проходност јајовода вантјелесне оплодње) како би се смањили додатни трошкови  неплодних брачних парова“, наводи Рада Голуб.
 
Неплодност постоји откад је свијета и вијека, с тим да се одвајкада везивала за жену као узрочника проблема. Данас зе зна да је стерилитет заступљен и код мушкараца, а деведесете године прошлог вијека донијеле су велики напредак у репродуктивној медицини, тако да постоје начини да се проблеми стерилитета ријеше. У Републици Српској паровима са проблемом стерилитета обезбијеђена су три покушаја вантјелесне оплодње о трошку Фонда здравственог осигурања. Међутим, како истиче Рада Голуб, неким женама то није довољно, па су се укључиле и локалне заједнице. 

-Жене све касније ступају у брак, а самим тим касни и рађање првог дјетета, које се у Републици Српској у просјеку рађа са 29,1 годином живота жене. Жене све мање имају могућност да роде природним путем, јер се смањује плодност. У послијератним годинама, од 1998. до 2002., стопа наталитета се повећава, највиша је била 1999. са 12,4 промила. Послије 2002. године наталитет континуирано опада као резултат биовиталних, биодинамичких и миграционих процеса, да би се задржао на нивоу од осам одсто последњих седам година“, указује Рада Голуб. 
Како истиче, свједоци смо да се данашње породице суочавају с низом проблема, од материјалне до физичке природе, чиме је ускраћена могућност репродукције.

-Стерилитет брачних парова је све чешћа појава у друштву која се стимулише преко потпомогнуте оплодње и бесплатна три покушаја на републичком нивоу. Град Бијељина од 2012. године стимулише и додатно, итекако, скупе интервенције за четврти покушај вантјелесне оплодње у износу од 1500 марака, што је недовољно брачним паровима за суфинансирање даљег лијечења, јер интервенција кошта око 4500 марака“, прецизира Рада Голуб.
 
У жељи да се помогне и оним паровима који нису у могућности да издвоје потребну суму новца за четврти покушај, а желе потомство, као и оним женама које су на крају фертилног периода, које су прешле 40-е и због тога им Фонд здравственог осигурања не обезбјеђује вантјелесну оплодњу, удружење ,,Бебац БН“ рачуна на помоћ Градске управе Града Бијељина.

-Мислим да би било лијепо да се женама омогући тај четврти покушај који ће бити гратис. То нећемо моћи да им омогућимо без помоћи Градске управе. Приједлог је да се у ту сврху издваја 0,1 одсто из градског буџета, то је око 50000 марака, чиме би се могло финансирати 10 вантјелесних оплодњи“, каже Рада Голуб, која упућује и позив свим људима добре воље да, уколико могу, подрже рад удружења ,,Бебац БН“.

Семберија инфо