ОБЕЋАНА ПОМОЋ РЕСОРНОГ МИНИСТАРСТВА, АГРАРНОГ ФОНДА И ГРАДСКЕ УПРАВЕ :: Semberija INFO ::

 

ОБЕЋАНА ПОМОЋ РЕСОРНОГ МИНИСТАРСТВА, АГРАРНОГ ФОНДА И ГРАДСКЕ УПРАВЕ


Производња пшенице ове године скупља је него претходне због високе цијене репроматеријала, ђубрива и заштитних средстава, међутим, подстицаји ресорног министарства знатно ће ублажити трошкове.
 
Ово је закључено је на састанку градоначелника Љубише Петровића са млинарима, директором Аграрног фонда Златаном лазаревићем, те предстваницима Градске управе Бијељина и Министарства пољопривреде РС.
 
Како је истакнуто, откупна цијена пшенице овогодишњег рода у вријеме жетве биће једнака цијени пшенице у Србији, плус три пфенига по килограму за трошкове транспорта.
 
Градоначелник Бијељине и директор Аграрног фонда, с обзиром да је пшеница стратешки производ и да се велики број домаћинстава у Семберији бави овом производњом, одлучили су да подрже ову производњу премијом у износу од два пфенинга по килограму предате пшенице, с тенденцијом повећања премије сваке године.
 
Како је речено, у Семберији је под пшеницом 14,5 хиљада хектара, а ако до жетве вријеме буде повољно очекују се добри приноси.
 
“Оно што је сигурно, цијена ће бити колико и у Србији, плус трошкови транспорта, испод тога неће бити. Да ли ће бити 35, 38, то је нереално причати”, рекао је Бошко Радић, предсједник Удружења пољопривредних произвођача Семберије.
 
Иако је ће жетва почети за мјесец дана, семберски млинари спремне су да откупе и ускладиште укупан овогодишњи род род, а “Нови Житопромет” је највећи откупљивач. Славиша Мијатовић, директор овог предузећа рекао је да су спремни да преузму 40 хиљада тона пшенице.
 
“У наше силосе сви ће моћи да складиште, а онда ћемо се договарати како да то завршимо. Једна од варијанти је да сутра одмах наплате своју пшеницу, биће варијанта да могу замијенити за наше производе...”, истакао је Мијатовић.
 
Зоран Малетић, помоћник министра пољопривреде РС, рекао је да ће бити исплаћено 300 КМ до почетка жетве, најкасније до почетка јула и додатних 60 КМ за регересирано гориво, пошто је то пшеница која је засијана 2020. године и то је већ исплаћено.

Семберија инфо