БИЈЕЉИНСКИ “СПЕКТАР ДРИНК” ОТКУПЉУЈE ДОМАЋУ ЈАГОДУ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНСКИ “СПЕКТАР ДРИНК” ОТКУПЉУЈE ДОМАЋУ ЈАГОДУ


За разлику од прошле године, када је бијељински “Спектар дринк” морао увозити јагоду из Грчке, да би је прерадио у мармеладу, џем и сокове, ове године јагоде откупљује од домаћих произвођача.

Бранислав Томић, технолог у “Спектар дринку” каже да је откуп домаће јагоде почео прије седам дана, те да је у овој седмици интензивиран откуп јагоде од произвођача на подручју Семберије и подмајевичког краја.

“Сезону прераде воћа и поврћа почињемо са јагодом. Планирали смо да откупимо 25 до 30 тона јагоде. Вјерујем да ћемо план и испунити. Стиже нам квалитетна, сочна, али, нешто ситнија јагода за прераду. У посљедњих неколико година осјетан је дефицит у производњи индустријске јагоде. Пуно произвођача се преорјентисало на пластеничку производњу ране јагоде, пронашавши у томе неку своју економску рачуницу. Ми смо у прошлој години одређене количине јагоде морали увести из Грчке, јер домаће јагоде за прераду није било. Надам се да ћемо са откупном цијеном од 1,80 КМ за килограм откупити планиране количине. Исплату јагоде вршимо одмах по испоруци. Јагода нам стиже са традиционалних подручја, из Челића и Кораја, али, све више је засада јагоде и у Семберији. Након јагоде, отпочеће откуп и прерада купуса за кисељење. Рокови су помјерени за неких десетак дана због нестабилних временских прилика у априлу и мају. Након тога услиједиће прерада сезонског воћа, шљиве и јабуке”.

Томић каже да су прољећне временске неприлике умногоме успориле вегетацију и  утицаће на умањење рода воћа.

“Принос шљиве, наша је процјена, биће десеткован, тако да ћемо имати и до педесет одсто мање рода у односу на прошлу годину. Слично је и са јабуком. Ипак, вјерујем да ћемо испунити план откупа. Ми планирамо да у овој години откупимо и прерадимо од 1.000 до 1.200 тона воћа и поврћа. Откуп купуса смо уговорили са  осамнаест  пољопривредних произвођача у Семберији. Најважније је то да одмах, по испоруци, исплатимо новац за откупљену робу”, каже Бранислав Томић.

Семберија инфо