ПДП: Свјетски дан животне средине :: Semberija INFO ::

 

ПДП: Свјетски дан животне средине


Свјетски дан заштите животне средине, 5. јун, први пут је проглашен 1972. године, а први пут прослављен 1974. године под слоганом “Само је једна земља”. Сада више од 140 земаља учествује у обиљежавању овог еколошког празника. Сваке године на овај датум широм свијета организују се научни скупови, садња дрвећа, бициклистичке вожње, чишћење природе и друге активности којима се скреће пажња најшире јавности на значај и потребу очувања здраве животне околине.



Програм Уједињених нација за животну средину прогласио је наредну декаду за ревитализацију природе и природних добара које су девастиране утицајем човјека. У складу са тим тема обиљежавања Свјетског дана животне средине је “Рестаурација екосистема”.

Циљ наше данашње акције је да дамо свој скромни допринос очувању животне средине, да подјелом платнених цегера и летака са порукама скренемо пажњу на штетност употебе најлонских врећица и истакнемо потребу за рециклирањем пластике  како би заштитили животну средину. Свака најлонска врећица којом располажемо увелико утиче не само на нашу животну средину, животе и здравље те нараштаје који долазе, већ и на бројне животињске врсте које озлеђујемо, гушимо, и често убијамо нашим пластичним отпадом.



Најлакши начин је доњети једноставну одлуку, ако већ нисте, почните искључиво користити платнене врећице које се могу употријебити безброј пута, које су чвршће и практичније за употребу. Пластичне врећице користимо краће од 25 минута. Будите упорни и када вас у маркету понуде кесама реците: "Не треба ми кеса имам свој цегер". Увијек са собом носите платнене врећице. Придружите нам се у стварајњу чишће и здравије околине, и очувању природе. Реците не пластици јер без пластике имаћемо свијет без загађења.

У склопу ове акције припремљено је 100 комада платнених врећица и 200 комада летака са порукама о заштити животне средине, које ћемо подијелити нашим суграђанима. Ово је једна од многих активности које ће Форум жена и Савјет младих ГО ПДП-а провести у наредном периоду а многе ће се односити на заштиту животне средине.

Позивам све суграђане да данас искористе лијепо вријеме, проведу дан у природи са породицом, пријатељима, да буду дио природе и да чувају природу. 


Далиборка Мијатовић, предсједница Форума жена ГО ПДП-а