Повјериоци „Шећеране“ траже смјену стечајног управника :: Semberija INFO ::

 

Повјериоци „Шећеране“ траже смјену стечајног управника


Незадовољни досадашњим радом стечајног управника Фабрике шећера у стечају Небојше Матића, повјериоци ове бијељинске фабрике затражили су његову смјену.
 
Писмени захтјев, који је прослијеђен стечајном судији Окружног привредног суда у Бијељини потписали су повјериоци са 51,27 одсто признатих потраживања, каже за портал ЦАПИТАЛ Раде Ракић, један од повјерилаца, истичући да би о томе у скорије вријеме требало да се изјасни Скупштина повјерилаца. Повјериоци су незадовољни, како каже Ракић, јер су због Матићевих неодмјерених изјава одбијени потенцијални купци стечајне масе у "Шећерани".
 
„Основни задатак стечајног управника требало је да буде активност на томе да се повјериоци што боље наплате. Стечајни управник је радио супротно од тога и дјеловао је опструкционо. Његовим понашањем и изјавама одбијени су потенцијални купци из Вијетнама и Турске. Годину дана није одржана Скупштина повјерилаца, а стечајни управник је редовно примао надокнаду за свој рад. Стечај се води већ четири године, а у Закону о стечају РС прецизно је наведено да би стечај требало да се оконча за годину дана, најдуже за двије године", каже Ракић.
 
Он је замјерио стечајном управнику и недовољну ангажованост на обезбјеђењу нових средстава у стечајној маси од евентуалне продаје пословног простора на Аутобуској станици у Бијељини и од продаје станова у Бијелој, на Црногорском приморју.
 
Незадовољни повјериоци Матићу замјерају и наводно уништење дијела пословне документације у „Шећерани", односно то што није обезбиједио поновно прикључење електричне енергије, што, како истичу, производи додатну материјалну штету на постројењима.
 
Раде Ракић каже да су међу повјериоцима, који су потписали захтјев за Матићеву смјену, незадовољни радници, предузећа и институције, међу којима је и Пореска управа РС која је и покренула стечај у „Шећерани".
 
Цапитал.ба