БИЈЕЉИНА : САКУПИЛИ 15.000 ПОШТАНСКИХ МАРКИЦА :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА : САКУПИЛИ 15.000 ПОШТАНСКИХ МАРКИЦА


Филателија је више од хобија, а често зна прерасти и у велику страст, у нешто без чега човјек, једноставно, не може, каже бијељински филателиста Предраг Лопандић.
 
Цијена је много већа уколико је маркица одштампана с неком грешком, каже Лопандић.
 
Поштанске маркице је почео сакупљати, како каже, од своје седме године и до сада је сакупио њих око 8.000 из различитих дијелова свијета.
 
Његов познаник Далибор Тодоровић прикупио је готово 7.000 маркица, тако да их њих двојица тренутно имају око 15.000.
 
Лопандић каже да их је скидао с писама, куповао их на филателистичким скуповима, аукцијама, у поштама.
 
- Сада је то све много једноставније и жељене маркице се могу наћи на интернету. Уколико је одштампан мањи број маркица, онда им је и вриједност већа. Најљепше су оне из Португала, Аустрије, Хрватске, Србије, бившег Совјетског савеза. Цијена маркице је много већа уколико је случајно одштампана с неком грешком. Неке поште почетком године најављују које ће маркице у тој години одштампати те је и то добар оријентир за лакше проналажење одговарајућих маркица - истиче Лопандић.
 
Далибор Тодоровић каже да су њему најзанимљивије маркице из Аустрије и Њемачке те да је набавио и оне које потјечу из периода аустроугарске окупације БиХ. На маркицама су различити мотиви, од истакнутих појединаца, научника, политичара, спортиста, флоре и фауне, аутомобила, возова, бродова, а пуно је и оних које се везују за умјетност и хисторију.
 
(Аваз)