ОТВОРЕНИ "ДАНИ ХАРМОНИКЕ" У УГЉЕВИКУ :: Semberija INFO ::

 

ОТВОРЕНИ "ДАНИ ХАРМОНИКЕ" У УГЉЕВИКУ


Тринаести фестивал "Дани хармонике" који је синоћ отворен у Угљевику окупио је 200 такмичара из 13 земаља, рекао је организатор Славиша Перић.
 
"Посебан значај фестивалу од ове године даје организација у сарадњи са Свјетском асоцијацијом акордеониста кроз квалификације за Свјетски куп хармонике и избор представника БиХ који ће учествовати у финалу Свјетског купа у Минхену", навео је Перић.
 
Он је изразио задовољство што је фестивал задржао традицију одржавања упркос пандемији вируса корона и додао да је за учеснике из иностранства такмичење у онлајн формату, али се дио такмичења одржава и уживо.
 


Перић је захвалио покровитељу фестивала, предсједнику Републике Српске и општини Угљевик, као и граду Бијељина који подржавају ову смотру хармонике.
 
На свечаности у угљевичком Центру за културу прве фестивалске вечери наступили су свјетски извођачи Јуриј Шишкин и Станислав Малишев из Русије, као прошлогодишњи лауреати.
 
"Тешко је наћи територију у цијелом свијету гдје можеш да будеш срећан, а овдје у Угљевику срећем људе који уважавају и воле једни друге и баве се професионалним стварима", рекао је Шишкин новинарима и захвалио свима који помажу овај фестивал.
 


Малишев , који први пут учествује на фестивалу, публици се представио извођењем нумера на дигиталној хармоници.
 
"Радује ме долазак у Републику Српску и веома сам срећан што учествујем на овом престижном фестивалу", рекао је Малишев.
 
Фестивал је отворио начелник Угљевика Василије Перић, који је пожелио добродошлицу такмичарима и навео да су "Дани хармонике" најзначајнија културна манифестација у овој општини, значајна и за Републику Српску и регион.
 


"Овај фестивал је пронио име Угљевика у свијету, захваљујући умјетницима и њиховим ученицима који су били учесници такмичења", рекао је Перић.
 
Он је захвалио организатору и изразио наду да ће, захваљујући Музичкој школи "Корнелије Станковић", Република Српска и БиХ добити организацију Свјетског купа хармонике.