У БИЈЕЉИНСКОМ ОСНОВНОМ СУДУ ОКРУГЛИ СТО “СЕДМИЦА СУДСКЕ НАГОДБЕ” :: Semberija INFO ::

 

У БИЈЕЉИНСКОМ ОСНОВНОМ СУДУ ОКРУГЛИ СТО “СЕДМИЦА СУДСКЕ НАГОДБЕ”


У Основном суду у Бијељини у периоду од 7. до 18 јуна ове године, одржаће се"Седмица судске нагодбе", најављено је на данашњем истоименом округлом столу одржаном у објекту правосудних институција у Бијељини.

Како је истакнуто, циљ рјешевања броја спорова мирним путем међу странкама знатно скраћује вријеме трајања спора, а самим тим и остале потенцијалне трошкове настале у вези са судским поступком.

Судија бијељинског Основног суда Селма Шећеровић, која је предсједник ванпарничног одјељења, одржала је излагање на тему “Судске нагодбе”, истичући да да је циљ рјешавања што већег броја предмета мирним путем, у скраћеном поступку, економичнији и бржи за странке, али и државу.

Према њеним ријечима, предности судске нагодбе су вишеструке, између осталог јер је то једна од најјефтинијих варијанти када се ради о двије завађене стране, која води ка помирењу и на овај начин се отклањају конфликти који су, какоје рекла, веома скупи за државу.

“Досадашња искуства показала су да се након седмице судске нагодбе повећава број ријешених предмета односно судских нагодби”, нагласила је судија Селма Бећировић.

Предност је, каже она, и у томе што се мирно и краћим путем рјешава спор, а и што се судови растерећују од предмета и оставља се простор да се ради И на другим предметима.

“Морам истаћи да ми послије оваквих медијских кампања увијек имамо повећан број судских нагодби, јер грађани гледају и слушају медије па се заинтересују за рјешавање својих судских спорова, који су скупи и јако дуго трају, а судови имају много предмета”, нагласила је она.

Из Основног суда позвали су све заинтересоване странке, чији се предмети воде пред овим Судом, да у наведеном периоду приступе суду те ријеше свој предмет судском нагодбом.