Радни састанак са министарком Гудељевић: Процес имунизације грађана Брчког тече планираном динамиком :: Semberija INFO ::

 

Радни састанак са министарком Гудељевић: Процес имунизације грађана Брчког тече планираном динамиком


Представници извршне власти дистрикта Брчко одржали су данас у Градској вијећници у Брчком радни састанак са министарком цивилних послова БиХ Анкицом Гудељевић на тему вакцинације.

Есед Кадрић, градоначелник Брчко дистрикта, рекао је да је данашњи сусрет са госпођом Гудељевић јако значајан, обзиром на њен ангажман и допринос Министарства цивилних послова Брчко дистрикту како би процес имунизације био реализован до краја.

„Имали смо прије неколико дана потписан споразум који је ангажманом министарке Гудељевић укључио и Брчко у Европску седмицу спорта кроз директну донацију Влади Брчко дистрикта, да може промовисати одређене спортске активности. Међутим, доминантно смо причали о процесу имунизације и надам се да бисмо у љетњем периоду коначно могли имати нормалније услове за живот у нашој локалној заједници и прилику да Кризни штаб више не доноси мјере ограничења како је то до сада било“, закључио је Кадрић.

Према подацима из Одјељења за здравство и остале услуге Брчко дистрикт тренутно има десетак хиљада грађана пријављених за вакцинацију. До сада је вакцинисано око 3.000 грађана, односно тридесетак одсто од укупног броја пријављених.

Шеф Одјељења за здравство и остале услуге Сеад Шадић нагласио је да се наставља са овим активностима.

„Посебно се желим захвалити министарки Гудељевић и њеном тиму који су нам помогли када је ријеч о пројекту „EU4health“ за повећање процента вакцина, односно што је наша локална заједница умјесто 0,5 % добила 2,5 % од укупног броја вакцина које ће стићи у Босну и Херцеговину. Такође, и на великом интересовању Министарства цивилних послова да испрати активности, поред ентитета, о томе како Брчко дистрикт ради процес имунизације“, истакао је Шадић.

Он је додао да ће у понедјељак бити финализоване и активности око директне набавке вакцина.

„Наша локална заједница, предвођена градоначелником, ће ускоро потписати уговор везано за директну набавку од 20.000 доза Sinopharm вакцина, што ће нам бити довољно да у наредном периоду, поред редовне испоруке кроз COVAX механизам и „EU4health“, можемо имати јако квалитетну имунизацију на подручју Брчко дистрикта“, додао је Шадић.

Он је нагласио да је велики број љекара у протеклом периоду био ангажован у ковид и тријажним амбулантама због повећања броја заражених, те навео, да ће сада, обзиром да се број заражених смањио, добар дио здравствених радника моћи бити ангажован на вакцинацији, што ће убрзати читав процес, на задовољство свих грађана.

Анкица Гудељевић, министарка цивилних послова БиХ истакла је да је Брчко у претходном периоду врло често било заборављано приликом раподјеле донација.

„Трудим се и увијек ћу настојати да се такви пропусти више не дешавају. Залажем се да Брчко на државном нивоу, па и шире, буде доста више видљив него сада. Налазимо се у тешким временима када се сусрећемо са пошасти пандемије корона вируса. Користим прилику да сада, када у БиХ пристижу довољне количине вакцина, позовем становништво Дистрикта да се пријави процесу вакцинисања“, истакла је Гудељевић.

Она је апеловала на грађане да слушају струку и докторе јер је, како је навела, вакцинација једини пут да изађемо из тешких времена.

Састанку су у име Брчко дистрикта присуствовали и замјеник градоначелника Анто Домић и главни координатор Владе Брчко дистрикта БиХ Жељко Антић.

​Влада Брчко дистрикта БиХ