У градској управи нема тумача знаковног језика :: Semberija INFO ::

 

У градској управи нема тумача знаковног језика


Народна партија Српске ГО Бијељина је 7. априла 2021.године упутила захтјев за приступ информацијама Градској управи, у којем је тражила да се достави информација да ли је у Градској управи ангажован тумач знаковног језика или да ли постоји запослено лице које је прошло обуку знаковног језика.

Одговор на овај упит Народна партија Српске је добила јуче, 19. маја, у којем је истакнуто да према евиденцији Одсјека за управљање људским ресурсима, у Градској управи Бијељина ниједан запосленик није прошао обуку знаковног језика нити Градска управа има ангажованог тумача знаковног језика.

Народна партија Српске ГО Бијељина, упутила Скупштини града и градоначелнику иницијативу у којој је предлагала ангажовање тумача у оквиру Градске управе.

У стварности особе са оштећењем слуха и говора  зависе од чланова своје породице, познаника или ријетких појединаца који познају знаковни језик. На тај начин немају свој интегритет и приватност.

Колико пута су и „чујуће“ особе ишле у  разне институције и  неријетко и саме нису знале какав документ треба и каква је нека процедура? Ми желимо да неко буде на располагању овој рањивој категорији становништва, јер смо као друштво дужни да подржимо једнакост у остваривању права ових особа, а посебно особа са неким од облика инвалидитета.

Искрено се надамо да ће иницијатива коју смо предложили бити прихваћена од стране одборника и да ће особе са оштећењем слуха и говора имати равноправан однос у својим захтјевима и потребама у свих одјељењима Градске управе.
 
 
Координатор иницијативе и члан НПС ГО Бијељина
                     Хелена Стојић