АГРАРНИ ФОНД: ДОБРЕ ВИЈЕСТИ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ У СЕМБЕРИЈИ :: Semberija INFO ::

 

АГРАРНИ ФОНД: ДОБРЕ ВИЈЕСТИ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ У СЕМБЕРИЈИ


У Аграрном фонду Града Бијељина данас је било говора о побољша(ва)њу положаја малих пољопривредних произвођача у Семберији. Радни састанак директора градског Аграрног фонда Златана Лазаревића, помоћника министра полопривреде у Влади РС Зорана Малетића и Радивоја Крчмара, директора Гарантног фонда Републике Српске једна је у низу мјера које се предузимају у циљу унапређења постицаја пољопривредној производњи и наставка сарадње у обезбјеђењу гаранција за пласмане кредита Инвестиционо развојне банке Републике Српске.



Наиме, до данас је договорено да Влада Републике Српске преко ИРБ-а РС додијели Аграрном фонду Града Бијељина милион конвертибилних марака. Та средства ће бити циљано намјењена подстицају развоја малих пољопривредних газдинстава на подручју Семберије која имају планове за властити раст и развој. Планирана кредитна линија би имала карактер позајмице, односно бескаматног кредита, гдје би пољопривредник био дужан да врати главницу, а трошкове обраде кредита, трошкове камате и трошкове гаранција би сносио Аграрни фонда Града Бијељина.

План је да се у најскорије вријеме уприличи састанак са градоначелником Града Бијељина у сарадњи са којим ће се донијети Правилник о условима и критеријумима за додјелу средстава из Аграрног фонда. Доношењем Правилника и одговарајуће одлуке у градској Скупштини, постојећа средства би била оперативна.

- У складу са Стратегијом развоја града коју је донијела Скупштина Града Бијељина, кроз овај пројекат ћемо подржавати мала пољопривредна газдинства која се баве сточарском, повртарском и/или воћарском производњом. Наш је примарни циљ да оснажимо пољопривредне произвођаче како би што скорије испунили услове за добијање подстицаја Министарства пољопривреде у Влади Републике Српске“, рекао је директор Аграрног фонда Града Бијељина, Златан Лазаревић.

Семберија инфо - И. Гутић