ПОРТА МАНАСТИРА СВЕТЕ ПЕТКЕ :: Semberija INFO ::

 

ПОРТА МАНАСТИРА СВЕТЕ ПЕТКЕ


ОБИЉЕЖЕН ДАН ИЛИЈАШКЕ БРИГАДЕ ВРС
У Бијељини је данас обиљежен Дан Илијашке бригаде Војске Републике Српске кроз коју је прошло неколико хиљада бораца. Славна Илијашка бригада Војске Републике српске бранила је зону одговорности од 150 километара и учествовала на свим ратиштима у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату. Илијашка бригада формирана је 1992. године наредбом Главног штаба Војске Републике Српске, а угашена је 30. марта 1996. године након исељавања народа Илијаша. Предсједник Удружења „Пртијатељи Илијаша“ Миленко Зупур истакао да већ годинама организују обиљежавање овог дана, како би одали почаст погинулим борцима и евоцирали успомене на легендарни пут Илијашке
бригаде.

 
-Испред спомен-обиљежја у порти Манастира Свете Петке, гдје су уклесана имена 1. 264 погинулих српских бораца и цивила из Илијаша, Вогошће и Рајловцасваке године одржимо помен, положимо вијенце и прислужимо свијеће“, рекао је Зупур. На формирање Илијашке бригаде подсјетио је и начелник Штаба бригаде Доброслав Шурбат, истичући да је бригада формирана силом прилика, те да је била у функцији одбране српског народа на простору Илијаша и тог дијела сарајевског региона.
 

 
-Илијашка бригада формирана је 20. маја 1992. године наредбом Главног штаба Војске Републике Српске. Неколико хиљада бораца прошло је кроз бригаду која је бранила свој народ. У темеље Републике Српске, своје животе је уградило 888 бораца и цивила, а нажалост, међу 888 погинулих је и 41 дијете“, рекао је Шурбат. Обиљежавање Дана Илијашке бригаде је поред одавања почасти погинулим борцима, цивилима и дјеци, својеврстан час историје за све генерације, како се памтила жртва слободу свог народа.
 

Семберија инфо