Посијано 59 дунума кромпира на пољопривредном имању Меџлиса Исламске заједнице Јања :: Semberija INFO ::

 

Посијано 59 дунума кромпира на пољопривредном имању Меџлиса Исламске заједнице Јања

У мјесецу априлу, на пољопривредном имању Меџлиса Исламске заједнице Јања, у оквиру пројекта Унапрјеђење пољопривредне имовине у Јањи, Меџлис (Управа) ИЗ Јања је завршио сјетву кромпира на 59 дунума пољопривредног земљишта. 

У протеклиг осам година, колико се Меџлис ИЗ Јања бави пољопривредом, ово је до сада највећа површина на којој су посијали кромпир. Ове године посијано је 6750 кг кромпира на 59 дунума пољопривредних парцела “Гуњевци” и “Велико поље”. 



Циљ овог пројекта јесте стављање у функцију неискориштених пољопривредних парцела, као и њихово унапрјеђење, кроз подизање вишегодишњих или једногодишњих култура у зависности од врсте и квалитета земљишта. Овим пројектом пољопривредне парцеле се стављају у функцију и приводе се крајњој намјени.

Меџлис ИЗ Јања током цијелог процеса пољопривредне производње сарађује са Општом пољопривредном задругом “Агрофармер” са П.О. из Јање која има стручњаке из ове области, те је за све произведене количине кромпира обезбијеђен откуп у фабрици “Семберка” у власништву групације Бинго.

Поред тога што Меџлис ИЗ Јања сваке године посије кромпир који је примарни циљ за сјетву, исто тако, на своја пољопривредна имања посију пшеницу и кукуруз. 



Меџлис ИЗ Јања је добар примјер како се врши култивација вакуфског земљишта и пласман производа те се на тај начин остварује одређени економски интерес за пољопривредну имовину. 

Оно што је такођер важно јесте да се реализацијом овог пројекта активирају шире друштвене масе, од саме Исламске заједнице преко локалног становништва, мреже младих те су сви на одређени начин уклјучени у пројекте овакве врсте.

Семберија инфо - М. Цамић