Посјета амбасадора Француске у Босни и Херцеговини: Град Бијељина шампион у свим категоријама изучавања француског језика :: Semberija INFO ::

 

Посјета амбасадора Француске у Босни и Херцеговини: Град Бијељина шампион у свим категоријама изучавања француског језика


Данас је град Бијељину посјетио амбасадор Француске у Босни и Херцеговини, Њена Екселенција Кристин Тудик. У разговору амбасадорице Кристин Тудик са челницима града, градоначелником Љубишом Петровићем и предсједником Скупштине града Александром Ђурђевићем, отворене су многе теме битне за даљи развој града. Тудик је изразила задовољство што њена земља привлачи велику пажњу медија у Бијељини и изразила спремност за сарадњу са градом.



- Разлог због чега сам данас овдје је чињеница да је настава француског језика у Босни и Херцеговини у паду. Ипак, град Бијељина је шампион у свим категоријама изучавања француског језика. Мислим да је изузетно важан овај аспект, не кажем то зато што сам сентиментална, него заиста зато што мислим да је ово велика шанса за град Бијељину и за младе, који науче француски језик. То је шанса да могу да раде на том језику, да студирају, шанса за њихову будућност јер француски језик није само језик књижевности него и језик пословног свијета, језик интернета, који је у свијету пети по заступљености у говору. Управо захваљујући позицији града Бијељине као шампиона, ми ћемо са градом започети сарадњу. О свим овим темама смо данас и разговарали са градоначелником као и о могућностима које су пред нама. Радићемо на томе и то са великим ентузијазмом, изјавила је  амбасадорица Кристин Тудик.

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић је истакао да град није имао конкретну сарадњу са Амбасадом Француске у претходном периоду, што ће се промијенити у будућем. 
- Разговарали смо о сарадњи у области привреде, економској сарадњи и свему ономе што град Бијељина може понудити страним инвеститорима у смислу граографског положаја, привредних и индустријских зона и свега осталог што Бијељина има на располагању. Сарадња ће постојати и у области културе јер имамо доста младих и талентованих људи, као и установа културе, које раде одличан посао. У будућности је и најава сарадње у погледу братимљења са градом из Француске, што би допринијело и граду Бијељини и граду са којим би се братимили. Много тема је данас отворено, а у наредном периоду ћемо наставити оперативно, рекао је Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине града Бијељина.

Градоначеник Љубиша Петровић је изразио задовољство што је данас угостио Њену Екселенцију Кристин Тудик те да је за Бијељину то велика част. Истакао је важност ове сарадње на свим пољима, а нарочито у погледу економске и културне сарадње.
- Част је и задовољство угостити амбасадора Француске, а и чињеница да је Бијељина изабрана за посјету. На данашњем састанку смо могли чути да је амбасадорка Француске задовољна што велики број ученика на територији града Бијељина учи француски језик и популарише Француску као и њен народ, културу и умјетност. Велику захвалност дугујемо и наставницима и професорима француског језика, који уче младе нараштаје француским језиком али и промовишу ту културу. Данашња посјета је вид снажне подршке Бијељини која ће се реализовати кроз пројекте у вези са популаризацијом француске културе и умјетности али и оснажење привредног амбијента сарадњом између ове двије земље, истакао је градоначелник Љубиша Петровић.

Семберија инфо - Т. Којић
Фото - Б. Милошевић