ПОЧИЊЕ ПОДЈЕЛА ЕЛЕКТРОНСКИХ КАРТИЦА У РЕГИЈАМА БИЈЕЉИНА, ФОЧА И ЗВОРНИК :: Semberija INFO ::

 

ПОЧИЊЕ ПОДЈЕЛА ЕЛЕКТРОНСКИХ КАРТИЦА У РЕГИЈАМА БИЈЕЉИНА, ФОЧА И ЗВОРНИК


Електронске здравствене картице, које ће замијенити садашње књижице, за осигурана лица из регија Бијељине, Фоче и Зворника су спремне и осигураници могу да их подижу у надлежним пословницама Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Рокови за преузимање картица нису одређени, те сугеришемо осигураницима да своје картице преузимају приликом остваривања других права у нашим пословницама, а са циљем да се избјегне стварање гужви због тренутне епидемиолошке ситуације. 

Иначе, све док у Републици Српској у потпуности не заживи Интегрисани здравствени информациони систем, упоредо са електронским картицама осигурана лица ће моћи да користе и старе здравствене књижице. Према томе, не постоји бојазан да ће осигураници бити ускраћени за било које право из здравственог осигурања уколико одмах не преузму картицу, те молимо осигуранике да избјегавају стајање у редовима у пословницама само ради подизања картица јер могу да је преузму било када у наредним мјесецима.

За осигуранике из регија Бијељина, Зворник и Фоча припремљено је око 189.300 картица и оне су за осигуранике бесплатне. Осигураници своје картице могу подизати у нашим пословницама које се налазе у општинама гдје су осигураници регистровани у тимове породичне медицине. Дакле, осигураници картице могу преузимати у пословницама Бијељина, Лопаре, Угљевик, Зворник, Власеница, Милићи, Шековићи, Братунац, Сребреница, Фоча, Рудо, Чајниче, Вишеград, Ново Горажде и Калиновик, у зависности од тога у ком дому здравља су регистровани. Осигурано лице може да преузме картице и за чланове свог домаћинства или уже породице. У случају да се деси да за некога није израђена електронска картица, осигурано лице може у нашим пословницама поднијети захтјев за картицу и у најкраћем могућем року картица ће бити припремљена.

Болнице у Бијељини, Зворнику и Фочи, као и припадајући домови здравља, још раније су увезани у Интегрисани здравствени информациони систем, тако да нема препрека да у овим установама осигураници почну да користе електронске картице, као и у пословницама и филијалама Фонда у овим регијама.

Подсјећамо да је ИЗИС почео да се примјењује у појединим установама још прошле године, а до сада је испоручено више од 26.300 електронских картица и то за осигуранике Градишке, Српца и Козарске Дубице које су прве општине у којима је почео да се реализује ИЗИС. Осигураници ових општина, такође, могу и даље да преузимају своје картице. Са употребом електронских картицa престаје потреба за овјеравањем здравствене књижице. Напомињемо да све док траје ванредна ситуација није потребно овјеравати ни ''старе'' здравствене књижице.

У току ове године ИЗИС би требао почети да се примјењују у цијелој Српској, а што ће донијети многобројне предности и уштеде здравственом систему, односно грађанима који ће имати још бољу, ефикаснију и квалитетнију здравствену заштиту.

Овим пројектом се повезују здравствене установе различитих нивоа у један јединствен систем, који ће омогућити размјену медицинских података пацијената уз формирање јединственог електронског здравственог картона за сваког становника Републике Српске. Поред електронског картона и картице, ИЗИС подразумијева употребу и електронских упутница и рецепата.