“АЈНШТАЈНОВА ИЗДАЈА“ ОТВОРИЛА ДАНЕ КОМЕДИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

“АЈНШТАЈНОВА ИЗДАЈА“ ОТВОРИЛА ДАНЕ КОМЕДИЈЕ


Вечерас је отворен 20. позоришни фестивал ,,Дани комедије“ на ком ће бијељинска публика до 21. маја имати прилику да погледа пет представа позоришта из Београда, Врања и Бања Луке. Организатор фестивала је бијељински Центар за културу.
 
Директорка Центра за културу Слађана Лекић изразила је задовољство што су, и поред великих проблема у организацији културних догађаја и манифестација узрокованих пандемијом корона вируса, успјели да одрже фестивал ,,Дани комедије“.
 
Овогодишње ,,Дане комедије“ отворила је представа,,Ајнштајнова издаја“ Агенције ,,Сцена“ из Београда која је рађена по тексту најизвођенијег драматичара нашег доба Ерика Емануела Шмита, у режији Андрее Аде Лазић. У представи играју Небојша Дугалић, Бранислав Зеремски и Јован Јелисавчић.

-Ово је једна духовита, а истовремено и озбиљна прича о периоду пред избијање Другог свјетског рата, па до Ајнштајнове смрти. Тиче се истовремено и тих неких великих, озбиљних дилема везаних за то како један генијални научник кад се појави у свом времену, како снага његовог открића уствари представља један огроман изазов за свијет, те његово суочење са тим изазовом у смислу шта се деси када један генијални изум дође до људи који га злоупотребе, па оно што је иницијално требало да послужи за добробит човјечанства употријевби се у рушитељске и разорне сврхе“ , појашњава Небојша Дугалић који у представи тумачи лик Алберта Ајнштајна.
 
Како каже,,,Албертова издаја“ је озбиљна комедија о два необична човјека, који се срећу 40-их година двадесетог вијека, покушавајући да нађу заједничку тачку опроштаја, себи и свијету који је увијек на ивици уништења.
 
-Тај неки контраст у животу је нешто што изгледа припада свим временима и можда је у тој способности да се и тада насмијемо знак неког витализма и неког опстајања човјека“, каже Дугалић.
 

Небојша Дугалић
 
У средишту приче је случајни сусрет славног научника Алберта Ајнштајна са америчким скитницом, на обали језера у Њу Џерсију, а у овој представи скитница је Бранислав Зеремски.
 
-Сусрет између та два човјека доводи, можда, до промјене њихових ставова, што је лијеп доказ да у сусрету са другим људским бићима можемо и да промијенимо неко своје мишљење, тако да и Ајнштајн мијења неке своје ставове, а мијења их и скитница. Оно што је духовито то је прије свега дијалог који је мајсторски написан и добро преведен“, истиче Зеремски.
 
У представи се појављује и агент ФБИ, а игра га Јован Јелисавчић.
 
-Агент под присилом ангажује скитницу да му преноси разговоре које обавља с Ајнштајном, зато што он ипак не вјерује Ајнштајну, он је, како каже, Нијемац, без обзира на америчко држављанство које је добио. Агент заправо ту види за себе прилику да изгради велики слућај који ће му помоћи у даљој каријери“, каже Јелисавчић.
 
За уторак, 18. маја, планирана је представа,,Истина“ Градског позоришта,,Јазавац“ из Бања Луке, према тексту Флоријана Зедера, у режији Жељка Стјепановића, у којој играју Жељко Стјепановић, Љубиша Савановић, Александра Спасојевић и Драган Марић.
 
Сљедеће вечери на програму је представа,,Чорба од канаринца“ за коју је текст написао Милош Радовић, режију потписује Сташа Копривица, а играју Мина Лазаревић и Љубомир Бандовић. Ријеч је о заједничкој представи ,,Импресарија“ из Београда и Ареус Арта Врање.
 
У четвртак, 20. маја, на репертоару је представа,,Ја(о) мени“ Југоарта из Београда за коју текст и режију потписује Велимир Теча, а играју Срђан Ивановић и Мина Лазаревић.
 
Двадесете ,,Дане комедије“ ће 21. маја затворити представа ,,Странци у ноћи“ Народног позоришта Републике Српске из Бања Луке. Представа је рађена по тексту Ане Ђорђевић, режисер је Срђан Килибарда, а играју Слађана Зрнић, Николина Фригановић, Милка Брђанин, Борис Шавија, Жељко Еркић, Владимир Ђорђевић, Рок Радиша и Софија Ристић.

Семберија инфо