НИКАДА НЕЋЕМО ЗАБОРАВИТИ ПОГИНУЛЕ САБОРЦЕ :: Semberija INFO ::

 

НИКАДА НЕЋЕМО ЗАБОРАВИТИ ПОГИНУЛЕ САБОРЦЕ


Борачка организација града Бијељине организовала је обиљежавање Дана Војске Републике Српске, Дана семберских ратних јединица и Дана Трећег пјешадијског Република Српска пука. Обиљежавање је организовано заједно са представницима ратних јединица које су формиране на овој територији, Трећег пјешадијског Република Српска пука и надлежним органима локалне самоуправе, а уз благослов Српске православне цркве. Претходно је колона припадника Трећег пјешадијског Република Српска пука, у строју са заставама ратних јединица, кренула од контролно-пропусне станице касарне „Војвода Степа Степановић“, па од Улице Српске добровољачке гарде, улицама Меше Селимовића и Вука Караџића, све до централног споменика погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату. Испред централног споменика окупили су се представници 18 ратних јединица, представници Трећег пјешадијског/Република Српска пука, делегације Градске управе, Министарства унутрашњих послова и Организације породица погинулих бораца, који су дочекали заставе ратних јединица. Предсједник  Борачке организације Града Бијељина Миодраг Стевановић је подсјетио да је Војска Републике Српске основана 12. маја 1992. године и четири године је била на бранику отаџбине, успјешно извршавајући све борбене задатке.



-Данас смо се окупили да се поклонимо нашим саборцима који су дали своје животе за стварање отаџбине и то никад нећемо и не смијемо заборавити“, рекао је Стевановић. Градоначелник Љубиша Петровић подсјетио је да је пуних 29 година од како је српски народ Семберије и Републике Српске узео судбину у своје руке.


-Били су то дани када опстанак свој на своме није била стваризбора, већ једина могућност која је долазила у обзир. Рат нисмо тражили, нити нам је требао. Уосталом, нисмо први пут у историји били принуђени да бранимо своје право на живот и слободу. Слобода јесте идеал сваког човјека и народа, али цијена слободе за наш народ је кроз све те вијекове била јако висока, а жртве које смо подносили су биле огромне. Зато данас само захтијевамо да будемо равноправни са свим осталим народима у окружењу и да своји на своме градимо будућност. Семберија је поносна на своје 23 ратне јединице, састављене од бораца рођених у нашој равници и бораца који су били принуђени да овдје пронађу нови дом. Данас одајемно почаст, приј свега нашим родитељима, браћи сестрама, синовима и кћерима, пријатељима и свима који су дали животе да бисмо слободно живјели. Памћење њихове жртве, а данас подршка борачким породицама је, прије свега, знак поштовања, али и још један допринос биолошком опстанку нашег народа“, рекао је Петровић.

Након полагања вијенаца и цвијећа испред споменика, услиједила је посјета Спомен-соби. Све наведене активности спроведене су уз строго поштовање свих прописаних мјера заштите због вируса корона.

Semberija info