У БИЈЕЉИНИ ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН МЕДИЦИНСКИХ СЕСТАРА И ТЕХНИЧАРА :: Semberija INFO ::

 

У БИЈЕЉИНИ ОБИЉЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН МЕДИЦИНСКИХ СЕСТАРА И ТЕХНИЧАРА


У болници „Свети врачеви“ у Бијељини данас је за подручје Републике Српске одржана централна манифестација поводом 12. маја – Међународног дана медицинских сестара и техничара. Обиљежавању су присуствовале високе званице које су истакле велики значај и важност који имају медицинске сестре и техничари у здравственом систему сваког друштва.

Замјеник министра здравља и социјалне заштите РС, примаријус др Милан Латиновић је подсјетио да је професија медицинских сестара и техничара примарно усмјерена ка његовању пацијената. Њихова улога је нарочито дошла до изражаја током претходне године када су, заједно са осталим здравственим радницима били на првој линији борбе против пандемије.

-Од почетка пандемије, током обављања своје племените дужности 1.640 медицинских сестара и техничара је било заражено вирусом корона. Од тог броја нажалост, три медицинске сестре су изгубиле битку за живот“, рекао је примаријус Латиновић.

Професор  др Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета у Бањалуци нагласио је посвећеност ове високошколске институције квалитетном образовању медицинских сестара и техничара. У току су разматрања реформе средњошколског система образовања која би за посљедицу имала трансформацију средњих медицинских у средње здравствене школе чијим би завршетком ученици могли наставити школовање на високим школама здравствених студија, медицине, стоматологије или фармације.

-Сестринство је област на којој почива здравствени систем. Они су на првој линији контаката са пацијентима, они су уз пацијента док је пацијент у болници, док је у кућној изолацији, они су уз пацијента од почетка до краја. Из тог разлога морамо стално радити на образовању медицинских сестара и техничара“, рекао је др Шкрбић.

Директор бијељинске болнице, др Златко Максимовић је рекао да 50% запослених у болници „Свети врачеви“ чине медицинске сестре и техничари те да менаџмент болнице предузима константне напоре ка побољшању њиховог статуса унутар здравственог система болнице.


Обиљежавању Међународног дана медицинских сестара и техничара присуствовао је и представник Фондације „ФАМИ“ Елдин Фишековић. Путем ове Фондације, а уз помоћ Владе Швицарске од 2012. године реализује се пројекат „Јачање сестринства у БиХ“. Добро образоване и стручне медицинске сестре и техничари који чине огромну већину радне снаге у бх. здравству (процјењује се 20.000) могу значајно допринијети остварењу високог квалитета живота појединаца и заједница. Они имају битну улогу у промоцији здравих животних стилова, спречавању болести, пружању терапијских услуга и дугорочне његе онима којима је то потребно. Здравствене власти у Босни и Херцеговини су то препознале и посветиле се јачању сестринства да би унаприједиле ефективност здравственог система. Пројекат „Јачање сестринства у БиХ“ је осмишљен да би помогао министарствима здравља и образовања као кључним актерима, те другим релевантним властима и установама, да постигну овај циљ.

-Свјетска здравствена организација (WХО) је цијелу протеклу, 2020. годину посветила медицинским сестрама и техничарима због њиховог немјерљивог доприноса у борби против пандемије корона вируса“, истакао је Фишековић.

Semberija info