СУТРА СЛАВА МАНАСТИРА И ДВИЈЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОД ОСВЕЋЕЊА :: Semberija INFO ::

 

СУТРА СЛАВА МАНАСТИРА И ДВИЈЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОД ОСВЕЋЕЊА


Српска православна црква, Епархија зворничко-тузланска и Манастир Светог Василија Острошког у Бијељини организује прославу славе овог манастира.

Према програму прославе вечерас, у 18 часова, је вечерње богослужење, а сутра, на Дан Светог Василија, са поечтком у 9 часова, оланирана је света архијерејска литургија.

Ове године, на сутрашњи дан, су и двије деценије од освећења Манастира Светог Василија Острошког у Бијељини. С обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију и сутрашња прослава ће бити у складу са актуелном ситуацијом.

Подсјећамо, манастир посвећен Светом Василију Острошком Чудотворцу се налази у самом центру Бијељине. Манастирски комплекс обухвата површину од 3.500 м², са изузетно уређеним и функционалним распоредом објеката.

Поред манастирског храма, који се налази у централном дијелу комплекса, саграђени су објекти који имају вишеструку намјену. Доминантан мотив овог комплекса представља звоник са сатом висине преко 30 метара. С обзиром да се уочава са свих страна, постао је симбол овог манастира, па и орјентир за путнике који пролазе кроз Бијељину.

У једном дијелу је и сједиште епископа зворничко-тузланског.

У манастирком комплексу је и музеј, површине 400 м², трпезарија, свечани салон, канцеларије, библиотека, стамбени простор, сала за предавања, келије за монахе, свјећарница са продавницом икона и сувенира итд. Сви објекти су функционално повезани зиданом оградом која ограђује манастирски комплекс.

Манастирски храм представља архитектонско и умјетничко дјело високе вриједности за чију су изградњу ангажовани најбољи неимари овога краја. Унутрашњост храма је осликана фрескама које је радио Драган Марунић из Београда.

У храму се испред олтара налазе честице моштију Светог Василија Острошког и Светог Сисоја Великог. Посебну вриједност манастирске цркве представља копија чудотворне иконе Тројеручице која је дар хиландарског манастира.

Идејни носилац цијелог пројекта током свих фаза градње је био умировљени епископ Василије који је најзаслужнији што је сваки детаљ овог манастирског комплекса на свом мјесту. Градња је почела 1996. године да би комплетан комплекс био завршен 2001. године, када је 12. маја освећен. Уз присуство 19 архијереја Српске православне цркве, бројне званице и вјерни народ, освећење је протекло величанствено. Кум манастира је био Слободан Ћурчић из Лончара, кум крстова Спасоје Митриновић из Бијељине, кум звона Предраг Марковић, а кумови прве манастирске славе, познати ктитори и задужбинари Семберије и Републике Српске, Слободан и Мира Павловић.
 
Семберија инфо