ИНИЦИЈАТИВА НАРОДНЕ ПАРТИЈЕ СРПСКЕ - ЖЕЛИМ ДА ЗНАМ, ЖЕЛИМ ДА ЧУЈЕМ :: Semberija INFO ::

 

ИНИЦИЈАТИВА НАРОДНЕ ПАРТИЈЕ СРПСКЕ - ЖЕЛИМ ДА ЗНАМ, ЖЕЛИМ ДА ЧУЈЕМ


На данашњој конференцији за новинаре у просторијама Народне партије Српске у Бијељини изложена је Иницијатива „Желим да знам, желим да чујем!“,  која је данас предата Скупштини града Бијељина и Градоначелнику. Иницијатива се тиче остваривања права на знаковни језик,  односно обезбјеђивања преводиоца знаковног језика у градској управи а у циљу коришћења права особа са оштећењем слуха и говора гарантованих Уставом Републике Српске и Законом о употреби знаковног језика.



- Лица са оштећењем говора и слуха живе у тишини. Ту тишину је могуће разбити знаковним језиком. То је облик комуникације, кључан за развој личности. Чињеница је да таква лица често са собом воде чланове породице и познанике како би остварили своја права у свакодневним животним ситуацијама. Ово је 21.вијек и то је заиста поражавајућа чињенице, истакла је Хелена Стојић, координатор Иницијативе у име ГО НПР Бијељина.
У Народној партији Српске истичу да је Закон о употреби знаковног језика ступио на снагу још 2018.године, којим је уређено право лица на употребу знаковног језика те да су у претходном периоду упутили упит градоначелнику да ли је лице, које може да тумачи знаковни језик, ангажовано у градској употреби. 
 
- Закон о употреби знаковног језика постоји али у пракси, нажалост, није имплементиран. Данашња иницијатива се и односи на употребу закона у пракси. Приједлог јесте да се ангажује лице у оквиру административне службе града Бијељина, које би било на услузи суграђанима који имају оштећење слуха или говора.  На наш упит градоначелнику да ли постоји лице које је ангажовано на оваквим пословима, нисмо добили одговор. Обзиром да одговора нема, одлучлили смо да кренемо са Иницијативом, коју смо данас и предали Скупштини и Градоначелнику, наводи Дана Шакотић испред ГО НПС Бијељина.

Према подацима из 2018. године , на територији града Бијељина је регистровано око 270 особа са оштећењем слуха или говора али су стварни подаци другачији.

Семберија инфо - Т. Којић