РОДНО ЗАСНОВАНО НАСИЉЕ НАД ОСОБАМА С ИНВАЛИДИТЕТОМ :: Semberija INFO ::

 

РОДНО ЗАСНОВАНО НАСИЉЕ НАД ОСОБАМА С ИНВАЛИДИТЕТОМ


Данас, 4. маја, у Хотелу ,,Дрина“ у Бијељини држаће се Округли сто/инфо-сесију са циљем промоције пројекта: „Инвалидитет и сексуално и родно засновано насиље – грађење капацитета против сексуалног и родно заснованог насиља“.
                                                                                                                    
Пројекат реализују Информативни центар за особе са инвалидитетом „Лотос“ Тузла и Удружење слијепих Кантона Сарајево, а имплементира се у периоду од октобра 2020. године до септембра 2022. године.
 
„Поред смањених могућности за остваривање права у свим сферама живота, особе с инвалидитетом су у већем ризику и чешће су изложене сексуалном и родно заснованом насиљу. Због непостојања услова да особе с инвалидитетом често препознају и реагују на насиље, препозната је потреба да се овим пројектом утиче на то да се сви чланови заједнице својим доприносом укључе у дефинисање адекватних рјешења у борби против појаве насиља над особама с инвалидитетом“, указује  директор Информативног центра ,,Лотос“ Сувад Захировић.
 
Према ријечима организатора, Округли сто се организује како би се шира јавност упознала са овим пројектом и његовим циљевима, а окупља кључне учеснике у пројекту који на директан или индиректан начин могу допринијети да се питање родно заснованог насиља над особама с инвалидитетом ефикасније рјешава у нашем друштву.
 
 
,,Циљ Округлог стола је упознати надлежне институције и релевантне организације са пројектом и циљевима пројекта, те исте мотивисати на активније учешће у рјешавању проблема сексуалног и родно заснованог насиља над особама са инвалидитетом у Босни и Херцеговини“, појашњава Захировић.
 
Како наводи, на Округлом столу ће се разговарати о: тренутној ситуацији у Босни и Херцеговини по питању сексуалног и родно заснованог насиља над особама са инвалидитетом, о могућностима изградње капацитета организација особа са инвалидитетом за одговор на сексуално и родно засновано насиље над особама с инвалидитетом и осталим релевантним питањима на ову тему.
                                                                         
Ова активност реализује се у оквиру пројекта „Инвалидитет и сексуално и родно засновано насиље - грађење капацитета против сексуалног и родно заснованог насиља“  који је подржан од стране организације МyРигхт – Емпоwерс пеопле wитх дисабилитиес и Радио Хјäлпен из Шведске.