Обиљежен дан оснивања Пантера :: Semberija INFO ::

 

Обиљежен дан оснивања Пантера


У организацији Удружења ветерана "Гарда пантери" у Бијељини је данас одата почаст борцима ове јединице. Другог маја 1992. године је формирана "Гарда пантери", а поштоваоци тековина њихове борбе сваког другог маја евоцирају успомене на ратни пут Гарде. Обзиром да је ове године другог маја велики хришћански празник - Васкрс организатори су манифестацију обиљежавања дана јединице помјерили за један дан.



На Градском тргу, на споменику погинулим борцима положени су вијенци и одата почаст погинулим борцима "Гарде пантери" и свим погинулим борцима Војске Републике Српске.

Нешто раније, цвијеће је положено и на споменик Љубиши Савићу Маузеру.



Предсједник Удружења ветерана "Гарда пантери" Петар Цвијетиновић акцентирао је елитни статус коју је Гарда имала током Одбрамбено-отаџбинског рата, због кога је ова јединица прошла бројна тешка ратишта широм Републике Српске. Током ратног пута униформу Гарде је носило 2.660 бораца. Од тог броја око 100 бораца је погинуло, а 850 је рањено.

Цвијетиновић је подсјетио и на актуелну иницијативу да се двије градске улице именују по двојици заслужних команданата Гарде: Љубиши Савићу Маузеру и Бранку Пантелићу Пантеру.



Градоначелник Града Бијељина, Љубиша Петровић истакао је важност културе сјећања када је ријеч о жртви коју је на свом ратном путу поднијела Гарда. 

- Данас водимо неке друге битке, за здравље. Да најзад почнемо да живимо у, на законима уређеној Републици, са здравом економијом у којој ће и ратни ветерани и борачке породице живјети живот достојан човјека", поручио је Градоначелник.

Семберија инфо