РАДНИЦИ СЕ БОРЕ ЗА ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЈЕКА :: Semberija INFO ::

 

РАДНИЦИ СЕ БОРЕ ЗА ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЈЕКА


Пандемија вируса корона донијела је велике проблеме запосленима у разним секторима привреде и на подручју бијељинске регије, каже Жељко Недић, секретар Регионалног синдикалног центра Бијељина, подсјећајући на континуитет синдикалне борбе за радничка права која траје од 1886. године , када су одржане велике радничке демонстрације у Чикагу и када је 40.000 радника први пут јасно исказало своје захтјеве кроз познате “три осмице”, осам сати рада, осам сати одмора и осам сати културног уздизања и образовања.

“И данас, након толико година, радници широм Европе и свијета боре се још увијек за што боље услове рада и за веће плате, односно наднице. Радници се, у најкраћем, боре за живот достојан човјека. Синдикална борба за разна људска права, међу којима је даље скраћивање радног времена, веће плате и већа заштита на раду, те развијање праведнијег радног законодавства, трајаће још дуго. Врло је изгледно да ће и наша дјеца водити борбу за своја радничка права”.

Недић каже да је пандемија вируса корона у великом броју предузећа довела до смањења обима посла, те је неминовно дошло до смањења броја радника и производних капацитета.

“Важно је и овом приликом да напоменемо, да уколико радник добије отказ уговора о раду због смањења обима пословања, односно због технолошког вишка, онда има права која прописује и Закон о раду Републике Српске.

Приликом давања отказа уговора о раду мора бити испоштована одређена процедура поштовања временских рокова. Радник има право на отказни рок у трајању од тридесет дана, а општим актима тај отказни рок може се и продужити. Радник има право и на отпремнину, која по закону може износити највише шест просјечних плата, исплаћених у посљедња три мјесеца. Право на отпремнину има радник који је код послодавца радио у континуитету најмање двије године”.

Недић подсјећа да радници могу своја права остварити и посредством Агенције за мирно рјешавање радних спорова и посредством суда. Рок за подношење тужби износи шест мјесеци од учињене повреде.

“Прије него што уђу у поступак, наш је савјет радницима, да потраже правну помоћ у нашем Регионалном синдикалном центру. Настојаћемо максимално да заштитимо њихова права”, истиче Недић.

 У протеклој години на подручју овог синдикалног центра формиране су три нове синдикалне организације, још двије су у фази оснивања.

“На нашој регији имамо тренутно 74 синдикалне организације са више од 5.500 чланова синдиката, односно укупно са 7.700 запослених радника у предузећима која имају синдикалне организације. Наш циљ је синдикализација и што боља заштита права радника који су запослени у предузећима ове регије”, истиче Жељко Недић.

Семберија инфо