Продавци на Зеленој пијаци спремно чекају Велики петак Свјежа и ишарана јаја, декорације и боје :: Semberija INFO ::

 

Продавци на Зеленој пијаци спремно чекају Велики петак Свјежа и ишарана јаја, декорације и боје


Црвеном бојом на Велики петак ће се обојити прво васкршње јаје и назвати чуваркућом. Послије чуваркуће ће се преливати боје прољећа на васкршња јаја, а вриједне домаћице ће, са поносом, украсити свако јаје. Дјеца се нарочито радују шарању јаја, мада савремено вријеме уноси новине па се лијепе сличице и шара се разнобојним маркерима. 

На бијељинској Зеленој пијаци, по традицији, шаролика понуда пред Ваксрс. На пијачним столовима нуде се свјежа домаћа кокошија јаја, али и пачија, ишарана старом техником – воском. 



Савјете за бојење јаја добијали смо застајкући поред продаваца. - Ако фарбате јаја свијетлом бојом, онда вам треба и свијетло јаје, за јаке и јарке боје, треба вам тамно јаје. Домаћа јаја су, свакако, укуснија, али и љепше примају боју'', кажу продавци. Разлог је једноставан, јаје са фарме је масно, због исхране кока носиља, а на масно јаје боја се тешко прима. Ако имате јаје украшено воском, тада је потребна посебна процедура. Јаја стављати у хладну воду са бојом, и кувати 15 до 18 минута на лаганој ватри. Пачија јаја су бијела, па су погодна нпр. за бојење свијетло плавом бојом и још су укуснија и здравија од кокошијих. 

Продаваци на Зеленој пијаци продају кокошија јаја, ишарана воском, по 1КМ по комаду, а пачија од 1КМ до 1,5 КМ. Неки продавци кажу да ишарана јаја купују од мајстора тог заната у Србији. Заиста, умјетност шарања јаја све више добија на значају.  
За спретне руке домаћица, које уживају да саме шарају, Зелена пијаца нуди и свјежа домаћа јаја по цијени - 4 комада за марку. 
Осим боја за бојење јаја и ишараних јаја, једна млада ,,умјетница'' на Зеленој пијаци, продаје и украсне корпице, ручно урађене и спремне за украшавање васкршње трпезе.

Семберија инфо - Т. Којић