ГОДИШЊА ПРИРЕДБА ДЈЕЧИЈЕГ ВРТИЋА ЧИКА ЈОВА ЗМАЈ: Врбица, празник дјечије радости :: Semberija INFO ::

 

ГОДИШЊА ПРИРЕДБА ДЈЕЧИЈЕГ ВРТИЋА ЧИКА ЈОВА ЗМАЈ: Врбица, празник дјечије радости


Малишани вртића ,,Чика Јова Змај“, придржавајући се свих препорука Министарства просвјете и културе РС и Института за јавно здравство РС,  свечано су прославили велики празник, Лазареву суботу.
 
Наиме, осам дана прије Васкрса, у свим храмовима се слави чудо Лазаревог васкрснућа. У цркву се тада уносе тек олистале врбове гранчице (због чега је овај празник познат и као Врбица), које се, освештане, дијеле народу, да би на крају заузеле своје мјесто у кући поред иконе и кандила. 



 Малишани су претходних година након вечерње службе у цркви, заједно са васпитачима и родитељима, у литији прошли улицама града до зграде Градске управе гдје се, испред споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу, обављала молитва. Међутим, ове године, због мјера заштите од ширења корона вируса, литија је изостала. Изостали су и неки други садржаји који су обиљежавали ову годишњу приредбу, али радост дјеце и родитеља и овај пут била је велика.

Директор Дјечијег вртића ,,Чика Јова Змај“ Славиша Вујановић изражава задовољство што су успјели да пронађу начин да обиљеже  Врбицу, која најављује почетак Васкршњег славља.



- Пронашли смо начин на који ћемо обиљежити нашу годишњу приредбу, да уљепшамо тај дан дјеци, а и родитељима. Снимили смо програм у трајању од 50 минута који је на Лазареву суботу у 18 часова пуштен на два портала, а то су портали Дешавања у Бијељини и Моја Бијељина“, истиче Славиша Вујановић прецизирајући да је у програму учествовало 121 дијете, а они су се овом приредбом уједно и поздрављају са вртићем, јер на јесен полазе у школу.



Најљепше би било да је, као ранијих година,  наступ предшколаца пратила пуна сала поносних родитеља и да је сваки дјечији покрет пропраћен аплаузом и осмијехом. Међутим, знајући каква је епидемиолошка ситуација, све честитке запосленима у Дјечијем вртићу ,,Чика Јова Змај“ који су пронашли начин да радост празника подијеле са нама. 

Програм је сниман у Центру за културу. Група по група дјеце је долазила и, како кажу, заиста су уживали изводећи своје тачке. Тема овогодишње приредбе је ,,Музички времеплов“, а  током богатог културно-забавног програма малишани су извели народне игре, модерне плесове, рецитовали су и пјевали. Наступом су упућивали поруке мира и љубави, а приредба је завршена традиционалним извођењем ,,Довиђења драги васпитачи“, јер ове године ти наши полазници постају првачићи.

- Драга дјецо, дружимо се неколико година. са некима годину, са другима пет. За то вријеме смо се договарали, играли, учили и урадили много заједничким снагама. Желим вам да успомене које носите из вртића буду уткане у најљепше моменте вашег одрастања“, поручио је будућим школарцима Славиша Вујановић.  

Јубилеј најстаријег вртића у Бијељини

Дјечији вртић ,,Чика Јова Змај“ ове године обиљежава  значајан јубилеј. 
- Прије 90 година, 1931., почео је рад са дјецом предшколског узраст, а прва васпитачица била је Хилда Клингл. Програм се реализовао у трајању од четири сата, а 1951. године  почиње са радом полудневни боравак у садашњој Улици кнеза Милоша, у објекту у коме и данас радимо и у коме бораве дјеца из три старије вртићке групе. Године 1967. Бијељина добија нови објекат који је намјенски грађен за дјецу предшколског узраста, наш централни објекат у Улици Светог Саве, и од тада се биљежи почетак реализације предшколског васпитања и образовања кроз цјелодневни програм“, наводи Славиша Вујановић.

Како каже, ове године рад реализују у пет објеката, у 22 васпитне групе, а обухваћају 520 дјеце. Програм који реализују је цјелодневни, полудневни или скраћени, те програм продуженог боравка.

У сарадњи са   Министарством просвјете и културе и са Градском управом града Бијељине и даље ће радити на повећању обухвата дјеце програмом предшколског васпитања и образовања у нашем граду.

- Надамо се да ћемо у што краћем року почети са радом у нашем новом објекту ,,Невен“ у Патковачи“, најављује Славиша Вујановић који се као директор ове установе, у име свих запослених и дјеце која су боравила и која бораве у овом вртићу, захваљује свима који су допринијели развоју Дјечијег вртића ,,Чика Јова Змај“.