ПЕТРОВИЋ: УГЉЕВИЧКА ТЕРМОЕЛЕКТРАНА - НАЈВЕЋИ ПРОИЗВОЂАЧ СТРУЈЕ У СРПСКОЈ :: Semberija INFO ::

 

ПЕТРОВИЋ: УГЉЕВИЧКА ТЕРМОЕЛЕКТРАНА - НАЈВЕЋИ ПРОИЗВОЂАЧ СТРУЈЕ У СРПСКОЈ


Рудник и термоелектрана /РиТЕ/ Угљевик је најважнији енергетски објекат у систему Електропривреде Републике Српске и највећи произвођач електричне енергије у Српској, изјавио је генерални директор Електропривреде Лука Петровић током данашње посјете РиТЕ Угљевик, гдје се увјерио у то како тече редовни годишњи ремонт Термоелектране.

- Овај ремонт се ради у правом тренутку јер се десило знатно оштећење дијафрагме фиксног елемента на парној турбини и да се није изашло из система дошло би до хаварије на турбини. Зато се у ремонт ушло десетак дана раније иако је гријна сезона трајала у Угљевику. У том смислу желимо и да дамо образложење грађанима ове општине јер је дошло до ранијег прекида гријања - рекао је Петровић новинарима.

Према његовим ријечима, РиТЕ Угљевик остварује све планове производње, откривке и количине угља који је неопходан за производњу.

- Овај објекат има најсавременији систем за одсумпоравање димних гасова у који је Електропривреда Републике Српске путем јапанског кредита реализовала 90 милиона евра и тај систем имамо у функцији. То је систем који задовољава све европске норме по питању емисије штетних честица и заштите животне средине и зато РиТЕ има сигурну будућност - истакао је Петровић.

Директор РиТЕ Угљевик Чедомир Стојановић рекао је да је планирано да ремонт буде завршен у року од 50 дана, те изразио увјерење да ће се завршити и раније.

- Ремонт је неопходан да би добро фунцкионисала термоелектрана, да би имали стабилну производњу и рад самог блока. Предвиђамо да ћемо се до 17. маја вратити у систем производње - навео је Стојановић.

Руководилац Радне јединице Термоелектрана Жарко Новаковић нагласио је да је овогодишњи ремонт и те како значајан зато што је претходне три године годишњи ремонт трајао по 25 дана, а овогодишњи 50.

- Тренутно имамо радове на блоковском постројењу, генератору, турбинском постројењу до електрофилтерског постројења, као и велики посао замјене електроопреме у пољу 64. Ефекти овог ремонта требају да се огледају у замјени цијевног система ложишта, подизању поузданости раду и смањењу излазака Термоелектране Угљевик - прецизирао је Новаковић.

Он је додао да је на ремонту ангажовано више од 20 фирми извођача са око 500 радника.

​(СРНА)