ПОГИНУЛИ СУ ХРАБРО НА БРАНИКУ ОТАЏБИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ПОГИНУЛИ СУ ХРАБРО НА БРАНИКУ ОТАЏБИНЕ


Градска борачка организација Бијељина обиљежила је данас, 21. априла, “Дан сјећања” на борце Војске Републике Српске погинуле 21. априла 1993. године на Бањ брду, као и за све погинуле и умрле борце у Одбрамбено – ораџбинском рату од 1992. године до 1995. године са подручја регије Тузла.

 Уз присуство градоначелника Љубише Петровића, предсједника Скупштине града Бијељина Александра Ђурђевића, ратних сабораца, демобилисаних бораца, родбине и пријатеља, на гробљу Пучиле  организован је парастос за погинуле борце који су своје животе уградили у темеље Републике Српске.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић изјавио је да је немјерљив допринос бораца који су своје животе уградили у темеље Републике Српске.

“Сваке године и сваког дана помињаћемо њихов допринос стварању Републике Српске и трудићемо се да сачувамо успомену на оне који су у тим судбоносним годинама бранили Мајевицу и Семберију и у тој борби дали своје животе.  Морамо се борити за равоправан положај и статус демобилисаних бораца И веће уважавање у институцијама РС. То је обавеза И локалне власти. Морална, духовна и етичка обавеза је да никада не заборавимо колика је цијена плаћена за стварање Републике Српске”, изјавио је градоначелник Петровић.

Миодраг Стевановић, предсједник Градске борачке организације, подсјетио је да су тог трагичног дана на Бањ брду, након јаке непријатељске офанзиве, погинула 33 српска борца, који су били у саставу Друге мајевичке бригаде.

“Њима у част подигли смо спомен - обиљежје. Данас смо овдје, на овом светом мјесту, д аим одамо дужну пошту, као и свим борцима са територије Тузле који су изгинули у протеклом рату. Велики број људи са подручја Тузле је нашао уточиште на подручју Бијељине. Сви они су дали велики допринос у стварању Републике Српске, учествујући у свим акцијама за одбрану наше републике”, нагласио је Стевановић.



Пуковник Јовица Марковић, ратни командант, начелник Штаба Друге мајевичке бригаде нагласио је да у историји ратовања Срба Мајевице 21. април 1993. године и 15. мај 1945. године представљају два датума највећег страдања Срба општине Лопаре.

“То се мора знати и не смије се заборавити. Наши борци су били чврсти и одлучни у томе да бране и одбране своју територију, своју слободу и огњиште. Непријатељ је тога дана упао у дубину наше територије. Успјели смо, захваљујући упорности и издржљивости бораца, уз садејство других јединица, да сачувамо нашу територију и осујетили смо намјере непријатеља. До краја дана смо стабилизовали стање на положајима”, подсјетио је Јовица Марковић.

О том судбоносном догађају по борце Друге мајевичке бригаде говорили су и Слободан Вујановић из Пожарнице код Тузле, који је на Бањ брду изгубио оца, те Данијел Перић, чији је отац бранио Мајевицу и Семберију на Бањ брду.
Након парастоса И помена, положени су И вијенци испред Спомен – обиљежја погинулим српским борцима са теротирије Тузле.

Семберија инфо