Градски одбор ОСТА ВРС Бијељина: Сјећање на браниоце Бањ Брда :: Semberija INFO ::

 

Градски одбор ОСТА ВРС Бијељина: Сјећање на браниоце Бањ Брда


Градски одбор ОСТА ВРС Бијељина, сјећајући се имена погинулих официра на Бањ Брду, дао је парастос. Молитвом смо се сјетили капетана Лазара Николића, припадника 1. мајевичке бригаде, капетана Драгана Ждрала и поручника Миодрага Максимовића.

Дана 21. априла 1993. Године, у раним јутарњим сатима,  Мајевица је одјекивала од експлозија минобацачких и топовских мина и пушчане рафалне паљбе. Снаге Армије БиХ, тачније дијелови 206. брдске бригаде  из Зворника и 1. теочанске брдске бригаде, као и комплетна 3. тузланска бригада, напале су на широком фронту положаје 1. и 2. мајевичке бригаде. Фронт се протезао десно од Пуљкова дола и лијево до Лисаче. На овом дијелу фронта побројане снаге напале су у два правца, у правцу Бањ Брда, тзв. С кривине и релеја Столице, општим правцем ка Прибоју. Артиљеријски напад по нашим сангама био је снажан, а потом је услиједио и пјешадијски напад. Поједини дијелови наших снага су се добро снашли спремно су дочекали напад и на свом дијелу фронта зауставили напад. Међутим, други дио наших снага се није добро снашао и њихова одбрана је попустила. Командири појединих водова-чета нису се најбоље снашли, тим више што су процијенили да ће доћи у окружење и повукли су се у дубину зоне одбране. Општи закључак је, предњи крај одбране наших снага на Бањ Брду био је озбиљно дестабилизован. Али, у овако критичним тренутцима било је и примјера храбрости и самопожртвовања војника да се нападач заустави. Примјер оваквог јунаштва је и наш колега капетан Лазар Николић, који је погинуо, кренувши на спасе рањеног друга. Примјер пожртвованости показао је и војник Миладин Марјановић. Како невоља не долази сама, поред ове невоље са чела фронта у дубину одбранре 2. мајевичке бригаде убачене су снаге једне ојачане чете, састављене од извиђачких и интервентних јединица 206.  и 1. теочанске бригаде. Ове снаге унијеле су пометњу и хаос у дубини одбране 2. мајевичке бригаде. Озбиљно је нарушено руковођење и командовање бригаде.  Извиђачке и интервентне јединице су дјеловале у три правца. Усмјериле су се на команду првог батаљона и ватрени положај МБ  82 м/м. Напале су наше снаге,  које су се браниле на С кривини, са леђа. И трећи правац њиховог напада је био дуж пута Бањ Брдо-Прибој. Задатак ових снага је био да спријече интервенцију наших резерви из Прибоја. Убачене снаге које су имале задатак напада на командно мјесто првог батаљона и  ватрени положај минобацача остварили су значајан војнички усијех. Наше снаге, 1. и 2. мајевичка бригада прикупљале су резерве из дубине, планирале противнапад у три правца и кренуле у противнапад. Ратна срећа ће се наредбих сати преокренути у корист наших снага. Иако је однос снага вишеструко био у корист нападача. Наше снаге које су нападале успут су прикупљале податке. Терен којим су нападале наше снаге био је тежак непроходан, али напредовање ка Бањ Брду и викенд насељу и кзв. С кривини није заустављено.

Снаге нападача  су доживјиле изненађене, јер  нису очекивали противнапад.  Паника и хаос завладао је у редовима нападача, онако као у јутро у редовима бранилаца. Нападач је одбачен у правцу Сељубља. У касним поподневним сатима све три наше нападне колоне у противнападу извршиле су свој задатак у потпуности. Посредно командовање у противнападу команданти бригада ппук Перо Деспотовић и Славко Гужвић повјерили мајору Влади Тодоровићу, капетану Михајлу Станковићу, командирима Бори Радовановићу и Милану Трифуновићу. Наши губици били су велики. У 1. мајевичкој бригадиа била су четворица погинулих, а 2. мајевичка имала је 29 погинулих војника.  Порет тога заробњено је десет наших војника, а имали смо и 35 рањених'', тврде из  ГО ОСРА ВРС Бијељина.

- Вјечни покој душама наших погинулих војника и официра 21. априла 1993. године'', поручују на крају.