УДРУЖЕЊЕ ДИАБЕТА БИЈЕЉИНА АКТИВНО ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ: Обољели од дијабетеса у вријеме короне су у групи високог ризика! :: Semberija INFO ::

 

УДРУЖЕЊЕ ДИАБЕТА БИЈЕЉИНА АКТИВНО ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ: Обољели од дијабетеса у вријеме короне су у групи високог ризика!


Пандемија корона вируса, са којом се друштво у цјелини бори више од годину дана, посебно је отежала живот особама које се боре са дијабетесом. Од почетка епидемије ковид 19 у пракси је потврдио да су обољели од дијабетеса у високом ризику, а услови пандемије отежали су и њихове редовне љекарске контроле’’, потврдила је Александра Милошевић, предсједница Удружења ,,Диабета’’.


 
Статистика из посљедњих неколико година, а посебно у ово неизвијесно вријеме показује да, усљед велике изложености стресу, дијабетес све чешће погађа млађе особе, те радно активно становништво’’, кажу у бијељинском Удружењу ,,Диабета’’, које годинама уназад настоји да едукује обољеле од шећерне болести, али и да кроз организацију акција превентивних прегледа поправи стање по питању контроле болести.
 
- У Бијељини има 10.000 обољелих од дијабетеса и ово хронично обољење је, нажалост, у сталном порасту. У сарадњи са Домом здравља Бијељина и подршком ,,Ново Нордиска’’ омогућени су ендокринолошки, али и појединачни превентивни прегледи пацијентима обољелим од ове опаке болести, првенствено кроз реализацију пројекта ,,Благовременом превенцијом и едукацијом до боље контроле дијабетеса у условима ковид оандемије’’. Ендокринолошки и превентивни прегледи организовани су уз строго поштовање епидемиолошких мјера и препорука’’, појашњава Сандра Милошевић и напомиње да пружање правовремених информација, савјети, али и подршка пацијентима у ковид времену су драгоцјени, посебно ако се има у виду чињеница да се велики број њих суочава са проблемима глукорегулације.

- Због велике изложености стресу, недовољне физичке активности и неправилне исхране у порасту су компликације болести. Да бисмо то предуприједили, колико год је могуће, подсјећамо пацијенте да путем телефона нашег Удружења могу доћи до стручних савјета и приједлога који су им неопходни. Ми смо и нашим члановима, али и свим заинтересованим грађанима, који су свјесни значаја превенције, омогућили доступним апарате и тракице за мјерење нивоа шећера у крви’’, истиче Милошевићева у уме Удружења ,,Диабета’’.
 
Напомиње да је ових дана у просторије Удружења стигла вриједна донација Компаније ,,Медлаб’’ из Мостара и ,,Медиком’’ доо, тако да се обољели могу јавити у Удружење како би добили апарат и тракице за мјерење нивоа шећера у крви.

- Сви који су у стању да обављају самоконтролу, савјетујем им да то раде редовно, јер тако чувају своје здравње. Да се редовно контролишу, савјетујем и здравим људима, јер је то начин да чувају своје здравље, а и да им на првом мјесту буду здраве животне навике’’, упозорава на крају Сандра Милошевић.                             

Семберске новине - Семберија инфо - В.Зеленовић