НАКОН ИЗБОРА НЕМА ДОНАЦИЈА НАРОДНОЈ КУХИЊИ :: Semberija INFO ::

 

НАКОН ИЗБОРА НЕМА ДОНАЦИЈА НАРОДНОЈ КУХИЊИ


Да ли је пандемија вируса корона утицала на рад Народне кухиње? Колико корисника има Народна кухиња тренутно? Колика су издвајања из буџета за потребе Народне кухиње и да ли су донације Народној кухињи настављене након претходних локалних избора?

Рад Народне кухиње функционише несметано, као и претходних година. Тренутно има 252 корисника. Оброци се дијеле на 7 пунктова и 50 кућних достава, за лица која нису у могућности да дођу на пунктове. Мјере, које су уведене због пандемије вируса корона, примјењују се и у раду Народне кухиње и приликом дистрибуције хране, наводи Митар Шкорић, шеф Одсјека заједничких послова у Градској управи и наглашава да донације и посјећивање Народној кухињи након локалних избора у 2020. години нису настављене!Рад Народне кухиње се обавља несметано, са незнатним променама у броју корисника. Корисници Народне кухиње су углавном пензионери са најнижим пензијама, лица самачког домаћинства, незбринута лица и друге угрожене категорије. Процедура, која је потребна да би неко лице постало корисник Народне кухиње, се спроводи у оквиру Центра за социјални рад.



Ове године, као и претходних је издвојено 100.000,00КМ средстава за намиринице, које су потребне за спремање оброка. На годишњем нивоу се из Буџета Града издвоји 24.991,00 КМ средстава, намијењених Црвеном крсту за накнаде радницима, који раде на пунктовима. За 252 корисника Народне кухиње, на годишњем нивоу се спреми 78 876 оброка, истиче Шкорић.Донације и посјећивања Народној кухињи након локалних избора у 2020.години нису настављени, наводи Шкорић.

Претходних година у вријеме празника, неколицина привредника се активно ангажовала путем донација Народној кухињи. Привредници који су помагали рад Народне кухиње су мљекара „Дуле“, „Спектар дринк“, посластичарница „Мозарт“, те породица Љубојевић из Вршана.

Најрадоснији хришћански празник, Васкрс, је пред нама. Вријеме пандемије је утицало на све наше суграђане, а оне на ивици егзистенције, највише. Свака помоћ Народној кухињи и у вријеме празника и у сваког другог дана је велика и значајна.

Semberija info