СРЕМУШ ЈЕ СУПЕР БИЉКА :: Semberija INFO ::

 

СРЕМУШ ЈЕ СУПЕР БИЉКА


На бијељинској Зеленој пијаци ових дана може се пронаћи сремуш. У народу је познат и као дивљи бијели лук, односно медвјеђи лук.

Деветнаестогодишња Катарина Маринковић на пијацу је донијела сремуш који је убрала у шумама око манастира Тавна. Она везицу сремуша нуди по 50 пфенига. Каже да је од својих родитеља, још као дјевојчица, научила да је сремуш изузетно здрава биљка и да се може користити за салату или као додатак супама и варивима.



Сремуш је 1992. године проглашен европском биљком године. Добри познаваоци љековитих својстава ове биљке кажу да ефектно снижава крвни притисак и поправља крвну слику, регулише холестерол и триглицериде, те снижава шећер у крви.

Снажан је антиоксидант и генерално јача имуни систем. Љековита сумпорна једињења која се налазе у сремушу имају и антимикробско дјеловање, те се препоручују код инфекције пробавног, респираторног и уринарног тракта. По много чему, кажу стручњаци, сремуш се приближио епитету “супер биљке”. За њега истичу да десет пута јаче дјелује од бијелог лука, а има и блажи укус и карактеристичан мирис.
 
Semberija info