ПОВОДОМ 29. ГОДИШЊИЦЕ 1. СЕМБЕРСКЕ БРИГАДЕ :: Semberija INFO ::

 

ПОВОДОМ 29. ГОДИШЊИЦЕ 1. СЕМБЕРСКЕ БРИГАДЕ


Прије 29 година у Великој Обарској  наредбом претпостављене команде 17. партизанска бригада преименована је у 1. семберску бригаду. Да појаснимо, 17. партизанска бригада је мобилисана 20.9.1991. године одлуком државног и војног руководства. Бригада је имала задатак очувати безбједност у зони одговорности, заштитити животе и имовину грађана сјеверо-источног дијела БиХ. Први командант бригаде био је потпуковник Раде Марић. Послије ратних догађаја у Бијељини, услиједиће удар на руковођење и командовање у бригади. Одлуком надређених нивоа командовања смијењен је ппук Раде Марић. Упоредо са смјеном команданта и бригада ће бити преименована у 1. семберску бригаду ЈНА која ће бити прва ратна јединица Источно-босанског корпуса. Према доступним сазнањима, то се десило 12.4.1992. године.  Истог дана новопостављени командант ппук Миленко Паравина у селу Бродац извршио је смотру 1. батаљона ове бригаде, рапорт  команданту  је предао мајор Владо Симић. У знак сјећања на ове историјске догађаје,  Градски одбор старјешина Војске Републике Српске: парастосом, обиласком спомен - собе, пригодним рефератима и полагањем вијенаца сјетио се погинулих и умрлих ратних другова. Парастос је дат у цркви Светог кнеза Лазара за укупно 161 припадника бригаде који су погинули током Одбрамбено - отаџбинског рата или умрли поратних година.





















Посебно занимљив реферат припремио је  капетан Драган Милошевић. Реферат је имао наслов „Историјат касарне Војвода Степа Степановић“. Капетан је своје излагање започео  од XВИИИ вијека, па до данашњих дана. Други дио свечаности реализован је на градском тргу. Владо Симић, ратни командант батаљона прочитао је врло бридак и садржајан реферат о бригади на тему „Бригада од мобилизације до демобилизације“. У дијелу излагања који се односио на учешће бригаде у борбеним дејствима, хронолошки  по „Ратном дневнику“ побројана су важна борбена дејства у којима је бригада учествовала. Зарад подсјећања, дијелови бригаде ранга вод-чете-батаљон учествовали су у борбеним дејствима на: посавском, мајевичком, дринском, сарајевско-романијском и западно крајишком војишту.

-Вјечна слава и блажен покој душама наших погинулих-умрлих  ратних другова'', поручују из Градскод одбора ОСТА ВРС Бијељина.

Semberija info