СТАНОГРАДЊА И ТРЖИШТЕ НЕКРЕТНИНА У БИЈЕЉИНИ: Градња цвјета, цијене високе :: Semberija INFO ::

 

СТАНОГРАДЊА И ТРЖИШТЕ НЕКРЕТНИНА У БИЈЕЉИНИ: Градња цвјета, цијене високе


Чињеница је да се Бијељина из дана у дан све више гради, a цијена станова је и даље висока. Због чега је то тако и шта можемо очекивати? Ко су купци и да ли се живи у купљеним становима? Одговоре смо пронашли у Агенцији за промет некретнинама СИМ. Жељко Деспотовић, агент продаје у у овој Агенцији наводи да је стање на тржишту некретнина, углавном, исто, као и претходних година.


 
- У овој години биљежимо и пораст цијене станова. Ради се о благом порасту цијене, али цијена не опада.  Разлог пораста цијене станова у претходном периоду се веже за квалитет градње. Из године у годину, повећава се цијена градње станова и грађевинских објеката уопште, најприје из разлога повећања трошкова комуналних такси, ренти, грађевинских дозвола и слично. Процедура је скупа. Захтјеви купаца према инвеститорима су, с друге стране, из године у годину све већи и већи, што повећава цијену стана.  До скора није требала рампа за инвалиде, сада је то потребна инвестиција, затим изолација је квалитетнија, ролетне су постале императив, а много зграда нуди станове и са климом, ту је и топлотна пумпа као нови начин гријања. Купци траже и лифт, паркинг простор и гаражу. О свему томе води се рачуна, те је цијена квадратног метра оваква. Сматрам да су инвеститори задржали исту маржу, односно зараду, као и прије десет година, али је трошак изградње порастао, и самим тим и цијена станова“, наводи Деспотовић.
 
Каже, да се станови продају брзо, чак и у изградњи. У 2021. години планирана је изградања 16 стамбених објеката. Сви станови су продати, али нису попуњени. Купљени су као инвестиција, а не ради живота у њима. То се најбоље уочава навече, колико је станова освијетљено, а колико је у мраку. До сада је сваки купац стана био на добитку, јер је успио продати стан по већој цијени, чак и ако је боравио у њему десетак година. Показало се да је улог у некретнину добар потез. Будући да се Агенција СИМ бави прометом некретнина и у Србији, тренд пораста цијена је присутан и тамо.
 
На питање ко су купци некретнина у Бијељини, Деспотовић одговара да постоје три категорије и то наши људи из иностранства, купци из околних регија, односно купци из Шековића, Власенице, Хан Пијеска, Модриче, Шамца, док су у трећој категорији млади брачни парови, који захвљујући ниским каматним стопама долазе до стамбених кредита и купују станове. Мањи станови су занимљивији за оне који долазе са стране, или за купце из иностранства, а за  младе брачне парове станови веће квадратуре, управо ради планирања породице. С обзиром да је данас паркинг простор постао неопходан код изградње станова, инвеститор је дужан да за сваки стан обезбиједи паркинг. Дакле, инвеститор је принуђен да због недостатка паркинг простора прави веће станове, па тако имамо и зграде гдје је најмањи стан 54 квадрата.

Цијена нових станова се креће у распону од 1400 КМ до 1900 КМ по м2. Чак се и на периферији града могу наћи станови по цијени од 1800 КМ. Цијена станова на тзв. „Бијељина на води“, на каналу Дашница, прелази и 1900 КМ м2. Станови старости до пет година на тржишту се котирају као нови станови. Цијена половних станова је од 1200 КМ до 1300 КМ, па и јефтиније.
 
На упит зашто је Бијељина тако атрактивна за продају некретнина, Деспотовић наводи да Бијељина постаје универзитетски центар, те да након завршених студија, свршени студенти махом одстају у овом граду. Велику улогу игра и близина Србије, односно њена два центра Београд и Нови Сад. Јасно је да у Бијељини расте број становника, а то се дешава управо захваљујући миграцији.

У Бијељини се станови и изнајмљују

- Постоји потражња за становима који се изнајмљују због студената и сезонских радника. У зависности од квадратуре и начина гријања, цијена иде од 200 до 400 КМ. Актуелно је било и издавање стана на дан. Међутим, све се више власника станова враћа класичном издавању - на дужи рок“, наводи Деспотовић.

Станоградња у Бијељини је тренутно најважнија привредна грана. Годишње се прода између 300 до 400 станова. Просјечна цијена стана је око 70.000 КМ, према наводима Деспотовића. Годишњи промет некретнинама се креће између 20 и 30 милиона марака. Од станоградње, поред инвеститора, зарађују и грађевински радници, продавци грађевинског материјала, као и мајстори који бораве на градилишту и учествују у завршним радовима, али и јавна предузећа – електродистрибуција, водовод, канализација који добијају нове кориснике.
Ту је корист и за сам град, јер се плаћају грађевинске дозволе и све таксе и накнаде. Дакле, ту је у оптицају је скоро пола буџета нашег града сваке године.
 
На питање да ли се у Бијељини продају само станови и има ли потражње за кућама, сеосим имањима и обрадивим површимана, Деспотовић наводи да се највише продају станови.

- Чак 90% промета се односи на продају станова, а само 10% на продају пословног простора, кућа, викендица, плацеви и слично. Мали проценат промета некретнинама отпада на ове категорије. Конкретно, промет кућа је профитабилан само уколико продајете кућу инвеститору за локацију за градњу зграде. Цијена сеоских имања је мала, као цијена пољопривредног земљишта у Семберији. Због тога богатији посједници купују веће површине земљишта ради укрупњавања свог посједа“, закључују у Агенцији за промет некретнина СИМ.
                                                            
Семберске новине - Семберија инфо - Т. Којић