Обиљежено 29 година од формирања Прве семберске лаке пјешадијске бригаде ВРС :: Semberija INFO ::

 

Обиљежено 29 година од формирања Прве семберске лаке пјешадијске бригаде ВРС


У Бијељини је данас (недјеља) обиљежена двадесет и девета годишњица од формирања Прве семберске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.



У част и славу погинулих бораца вијенце су испред Спомен обиљежја погинулим борцима Семберије у Отаџбинском рату положили представници Градске управе Бијељина, представници Прве семберске бригаде и Борачке организације града Бијељина.



Евоцирајући успомене на ратни пут ове бригаде, мајор Владо Симић, ратни командант Првог батаљона Прве семберске бригаде подсјетио је да је Прва семберска бригада формирана дванаестог априла 1992. године, као прва организована војна структура на подручју Семберије, са основним циљем да заштити српско становништво на овом подручју.

“Прво постројавање је било у селу Бродац, гдје је био размјештен Први батаљон Прве семберске бригаде. Наша бригаде је дејствовала на почетку рата на брчанског ратишту, касније на подручју Мајевице, гдје је наша зона одговорности била до краја рата. Припадници наше бригаде бранили су српски народ и на подручју Сарајева, Крајине, Мркоњић Града. Више од 2.500 бораца је прошло кроз нашу бригаде. Изгубили смо 139 бораца, а 350 је рањено у ратним операцијама”, истакао је Владо Симић, напоменувши да је ова бригаде водила тешке борбе око Буквика, у рејону Столице на Мајевици, Растошници, Чаклавици и  другим мјестима.

Миодраг Стевановић, предсједник Градске борачке организације, истакао је да је народ Семберије и Мајевице дао велики допринос у стварању Републике Српске.
 
“Прва семберска бригада је настала окупљанејм резервиста ЈНА и овим чином је показано да ће српски народ знати да се брани и одбрани у рату, да ће се организовати за одбрану и да неће дозволити да буде третиран као народ другог реда. Ова бригада је дала велики допринос у стварању и одбрани Републике Српске. Дошли смо да се поклонимо нашим саборцима, који су дали живот за Републику Српску и да сачувамо свијетлу традицију нашег Одбрамбено – отаџбинског рата”, истакао је Стевановић.



Игњат Ђорђић, припадник Прве семберске бригаде каже да је комплетан рат провео у овој бригади.

“Важно је истаћи да је ово бригада која се часно борила у рату, без иједне мрље. Ми нисмо хтјели рат, али нас је ситуација приморала да се бранимо. Наша бригаде је дејствовала у складу са наредбама Више команде, на сарајевском и крајишком ратишту, свугдје тамо гдје је било потребно. Ми, људи из равнице, морали смо се навикавати и на мајевичка брда. Ништа рат није добро донио ниједном народу. Морало је, изгледа, тако да буде. Данас је положај бораца изузетно тежак. То су људи који су загазили у шесту деценију живота и тешко могу наћи запослење. Борци добијају 150 КМ на годишњем нивоу, а само један лијек неки морају платити по стотину КМ. Рат је оставио посљедице на ове људе. Од обећања не могу живјети”, истиче Ђорђић.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић