УГЉЕВИК : ПРОГРАМ ПОДРШКЕ ПРЕДУЗЕТНИШТВУ :: Semberija INFO ::

 

УГЉЕВИК : ПРОГРАМ ПОДРШКЕ ПРЕДУЗЕТНИШТВУ


Начелник општине Угљевик Василије Перић потписао је данас са представницима Инвестицоне фондације "Импакт" из Сарајева уговор о партнерству на реализацији програма подршке предузетништву кроз "Импакт инкубатор пословних идеја" на подручју ове локалне заједнице.

У оквиру овог споразума заједничке сарадње у 2021. години реализоваће се програм "Импакт инкубатор пословних идеја" који ће, између осталог, обухватити програм предузетничке обуке за минимално 25 учесника са подручја ове општине, те финансијску, стручну и менторску подршку за пет нових пословних подухвата на подручју Угљевика.

Перић је изразио задовољство сарадњом са "Импактом" која, према његовим ријечима, траје већ двије године.

"Овај програм омогућава стицање знања која су везана за управљање, оснивање и вођење предузећа онима који желе да започну нови посао или су започели посао прије годину дана, али и оним који су вољни да прођу кроз одређен програм обуке", рекао је Перић новинарима.

Он је подсјетио да је општина Угљевик до сада на бази овог програма имала одређених активности које утичу на побољшање предузетништва и запослености.

Представник "Импакта" Мирела Омеровић оцијенила је успјешном сарадњу са општином Угљевик, напоменувши да је до сада на овај начин подржано десет пословних подухвата на подручју Угљевика.

"Јавни позив за учешће у овом програму очекујемо крајем љета ове године, а то је да сви они који желе да покрену властити посао, запосле нове раднике, могу очекивати подршку у износу до 5.000 КМ, као и менторску подршку прилагођену њиховим потребама", рекла је Омеровићева.

Програм се реализује уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу /СДЦ/.

Инвестициона фондација "Импакт" Сарајево и Пројекат запошљавања младих реализује се уз подршку Влада Швајцарске, а у периоду од 2018. до 2020. године , у сарадњи са више од 40 локалних заједница и јавних служби за запошљавање у БиХ, реализован је "инкубатор" пословних идеја у којем је подржано оснивање више од 200 нових пословних подухвата широм БиХ.

Наставља се реализација активности које се односе на подршку развоју предузетништва и очувању радних мјеста предузетника и малих предузећа, у сарадњи са локалним заједницама, кантонима и службама за запошљавање у БиХ.