Обиљежен Дан одбране града :: Semberija INFO ::

 

Обиљежен Дан одбране града


Дан одбране града Бијељина обиљежен је јуче (31.03.2019.) одавањем почасти погинулим борцима Војске Републике Српске.

Тим поводом у цркви Светог Ђорђа служен је парастос за погинуле борце, док су на централни споменик погинулим борцима положени вијенци и цвијеће.



Предсједник бијељинске Борачке организације Миодраг Стевановић рекао је да се Бијељина на данашњи дан прије 27 година нашла под опсадом муслиманских паравојних формација који су на 24 мјеста поставили барикаде са жељом да заузму град.

Он је рекао да је прва жртва био капетан Ристо Стевановић, који је убијен 1. априла у центру града само зато што је био у униформи ЈНА.

Стевановић подсјећа да су јединице ЈНА и Територијалне одбране, потпомогнуте и припадницима Српске добровљачке гарде, неутралисале добро наоружане муслиманске снаге које су хтјеле да заузму град.

"Њихов стратешки циљ био је да заузму Бијељину како би пресјекли комуникацију према Србији. Бијељина је била важна стратешка тачка за српски народ из Српске Крајине, гдје је око милион људи остало у окружењу", рекао је Стевановић, додајући да је за само неколико дана у Брчком коридор био пресјечен.

Стевановић истиче да је поносан на то што нико од официра из Семберије није процесуиран. "Нисмо правили никакве злочине - једноставно смо радили оно што смо морали бранећи се", рекао је Стевановић.

Он наводи да је из Бијељине кренуло, како каже, стварање Републике Српске и потом Војске Републике Српске.

"Ми смо морали да се бранимо, а само постојање Републике Српске и њене војске био је једини гарант опстанка на овим просторима", рекао је Стевановић.

Он је поручио да ће сви датуми важни за Републику Српску увијек бити прослављани, те поручио да је Бијељина отворен град за све.

Замјеник градоначелника Бијељине Драган Ђурђевић рекао је да је Бијељина прва слободна српска територија у Републици Српској током одбрамбено-отаџбинског рата, те да су сви они који су се осјећали угрожено у Тузли, Брчком, Сребреници, Братунцу, Зворнику и другим мјестима довели тада своје породице у овај град.

Извор: НТВ Арена
Фото: НТВ Арена