Протест мјештана Црњелова: Отимају нам кору хљеба :: Semberija INFO ::

 

Протест мјештана Црњелова: Отимају нам кору хљеба


"Прво су одузели земљиште нашим дједовима након Другог свјетског рата, а сад нас називају узурпаторима властите земље и хоће да нам узму и комад хљеба који успијемо да зарадимо мукотрпним радом", кажу очајни мјештани семберског села Црњелово.

Муке семберских пољопривредника, којима је прошле године укинуто рјешење за закуп земље коју обрађују претходних 25 година, се настављају. Сада им, кажу, Министарство пољопривреде укида и подстицаје, без којих је, како тврде, сваки рад узалудан и неисплатив.

"Прво су одузели земљиште нашим дједовима након  II Свјетског рата, а сад нас називају узурпаторима властите земље и хоће да нам узму и комад хљеба који успијемо да зарадимо мукотрпним радом", кажу очајни мјештани семберског села Црњелово, након што су им укинуте премије на млијеко и подстицаји за пољопривредну производњу, а о чему су, како кажу, тек накнадно обавијештени.

“Ја сам у блокади од 6. децембра, а за то сам сазнао прошлог петка. Да сам знао раније, предузео бих нешто, свима је легла премија само мени није”, каже Жикица Стевановић, пољопривредник из Горњег Црњелова.

“Не можемо да добијемо подстицаје јер нас сматрају узурпаторима. И тако доносе правилнике онако како одговара њиховим сарадницима”, слаже се Драго Томић, такође из Црњелова.

На многобројне позиве упућене министарству, кажу, одговора нема, а своје обавезе према држави, тврде, редовно измирују.

“Сви су нам подстицаји укинути, и регрес, нико нема право ни на шта. Кажу можеш послати жалбу. Трошкове адвоката сносим ја. Зашто? Због нечије грешке? Да би после рекли концесионар је крив. Без икаквог основа ово раде”, категоричан је Стевановић.

Земљиште мјештани Црњелова и околних села, након што је било напуштено, обрађују и узимају у закуп од 1993. године. Након што је дата другом под концесију упозорења да напусте земљу, коју и даље обрађују, стижу стално.

“Ми тражимо само право и правичност, да се земља додијели ономе чија и јесте. Нису радили на њој 25 година и сада хоће да је продају другоме. Ако ми одузмете земљу, одузели сте ми живот. Та земља је за мене што је и Косово за Србе. Сви они који гласају да је треба узети и продати неком у закуп, нека знају да су ме самим тим осудили на смрт”, рекао је Драган Митровић из Црњелова.

“Кад сам био у војсци положио сам заклетву да ћу бранити Републику Српаску, а моја породица је много преча. Значи ако сам био спреман да браним отаџбину, породицу сам спреман бранити сто пута више”, додаје пољопривредник из овог села, Драго Томић.

Овакав проблем са земљом има и пољопривредник из села Драгаљевац, Саво Јовић.

“Сматрам да су сви ови људи грунтовно власници земљишта и не може се земља тако продавати без потписа власника” објашњава Јовић.

Рјешење за ове пољопривреднике се, бар за сада не назире, нити им је понуђена нека адекватна алтернатива. Без обзира на притиске, земљу од које живе, кажу неће напустити, нити одустати од подстицаја.

Извор: РТВ БН/Инфо Бијељина