ДР ЖЕЛИМИР НЕШКОВИЋ: О СВЈЕТСКОМ ДАНУ ЗДРАВЉА :: Semberija INFO ::

 

ДР ЖЕЛИМИР НЕШКОВИЋ: О СВЈЕТСКОМ ДАНУ ЗДРАВЉА



Овогодишњи Свјетски дан здравља обиљежава се у јеку пандемије вируса корона и под  слоганом „Изградња праведнијег, здравијег свијета“, што указује на неравноправност у свијету.

 -Пандемија је свјетска здравствена криза, али је најпогубнија за рањиве заједнице. Ево већ дуже од годину дана, колико траје пандемија, долазе до изражаја неједнакости у здравственим системима, како на глобалном, тако и на националном и локалном нивоу, а под тим мислим и на квалитет провођења епидемиолошких мјера, заштите од инфекције, па до дистрибуције вакцина, које су од животне важности за све грађане свијета. Остаје нада да ћемо се сви заједно издићи изнад наведеног и да ће се сви релевантни фактори посветити јачању здравственог система“, каже директор Дома здравља Лопаре др Желимир Нешковић.

Он подсјећа да се на подручју општине Лопаре све вријеме води рачуна о здравственој заштити грађана, да се константно ради на побољшању квалитета пружања здравствених услуга, а пандемија вируса корона је нешто са чим се свакодневно суочавају и боре, као и цијели свијет.

- Епидемиолошка ситуација је под контролом, иако биљежимо благо погоршање. Тренутно је под надзором 78 особа, 31је позитивно на вирус корона, од којих је пет хоспитализовано. Оно на чему марљиво радимо је настојање да за наше грађане обезбиједимо вакцине, јер имунизација становништва је од изузетног значаја. Кренули смо у овај процес, грађани су заинтересовани, а о томе свједочи и чињеница да већ имамо више од 1. 500 пријављених за вакцинацију“, каже др Нешковић и наглашава да свима жели да се Свјетски дан здравља наредне године, обиљежи као дан у ком ће се вирус корона помињати у прошлом времену.

Семберија инфо - О. Стјепановић