ОБИЉЕЖАВАЊЕ 8. АПРИЛА: Са Ромима за Роме - људска права у фокусу :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 8. АПРИЛА: Са Ромима за Роме - људска права у фокусу


Осми април, Међународни дан Рома, дан је којим се промовише ромска култура и кроз разне активности подиже свијест о проблемима с којима се Роми суочавају. Обиљежава се широм свијета од 1990. године, а у част Првог свјетског конгреса Рома који је одржан у Лондону 1971. године.  

Ове године обиљежава се и значајан јубилеј, 50 година од Првог свјетског конгреса Рома. Тог дана у Лондону Роми су изгласали званични ромски језик, назив народа, те заставу и химну. За ромску химну проглашена је пјесма ,,Ђелем, ђелем“, а установљена је застава  са точком као централним симболом. На конгресу је верификован назив Роми за припаднике овог народа, а дотадашњи називи означени су као недостојни и увредљиви.  Поред тога основани су међународни одбори са задатком да се баве социјалним и правним питањима, образовањем, културом и одавањем почасти ромским жртвама Другог свјетског рата. Тих неколико ствари биле су почетак покушаја да Роми, у оквиру држава у којима живе, властиту судбину узму у своје руке.  
                                                                                                                                                       
У част овог јубилеја и Међународног дана Рома, Удружење грађана за промоцију образовања Рома ,,Отахарин“ је најавило да ће 8. априла у просторијама Дневног центра ,,Отахарин“ одржати конференцију за медије. 
 
 - На конференцији  ћемо представити кораке које је неопходно предузети како би се сузбио антициганизам, а затим ћемо премијерно емитовати видео са којим званично почиње кампања ,,Са Ромима за Роме- људска права у фокусу“, прецизирају у ,,Отахарину“, удружењу које је у Бијељини основано 2005. године и које већ пуних 16 година улаже напоре за унапређење положаја Ромкиња и Рома свих узраста.  
                                                                                                                                                       
На питање зашто је битно да се што више грађана, институција и медија активно укључе у борбу за веће учешће Ромкиња и Рома у све сфере друштва, у ,,Отахарину“ кажу:    
                                                                                                                                                                 
- Роми су најбројнија национална мањина у Европи, али и поред чињенице да већ вијековима живе на тлу Босне и Херцеговине и Европе њихова права се и даље свакодневно крше. Роми се суочавају са предрасудама, нетолеранцијом, дискриминацијом и социјалном искљученошћу. Ромске заједнице се сматрају затвореним и традиционалним, а у суштини та њихова затвореност је проузрокована честим негативним искуствима која су доживјели. Њиховој култури, језику и традицији не посвећује се довољно пажње иако су Роми доказано обогатили европску културну баштину“, указују у Удружењу ,,Отахарин“ наводећи да је Европска комисија против расизма и нетолеранције 2011. године именовала антициганизам као главни узрок искључивања и маргинализације Рома, а сам антициганизам је дефинисала као специфичну форму расизма, идеологију која је заснована на расној супериорности, форму дехуманизирајућег и институционалног расизма подржаног дубоко укоријењеном дискриминацијом, која се, поред осталог, изражава насиљем, говором мржње, експлоатацијом и стигматизацијом.  
                                                                                                                                                                     
- Управо због борбе против оваквих негативних пракси неопходно је да активно учествујемо у процесима деконструкције антициганизма кроз подршку Ромкињама и Ромима да се осјећају као равноправни чланови друштва. Један од начина је свакако и обиљежавање 8. априла, Међународног дана Рома“, истичу у Удружењу грађана за промоцију образовања Рома ,,Отахарин“.

Семберија инфо