КОАЛИЦИЈА ДОГОВОР ЗА БИЈЕЉИНУ: АМАНДМАНИМА ПОВЕЋАНА СРЕДСТВА ЗА БРОЈНЕ ОБЛАСТИ :: Semberija INFO ::

 

КОАЛИЦИЈА ДОГОВОР ЗА БИЈЕЉИНУ: АМАНДМАНИМА ПОВЕЋАНА СРЕДСТВА ЗА БРОЈНЕ ОБЛАСТИ


Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић тврди да су амандмани скупштинске већине на градски буџет у складу са законом, да су дуго припремани уз консултацију стручњака, те да су омогућили да се, одређеним уштедама, повећају средства за бројне друге области.

- Амандманом коалиције "Договор за Бијељину" повећана су средства за здравство, пољопривреду, спорт, социјалне категорије, културу, школство - навео је Ђурђевић.

Према његовим ријечима, уведене су и нове ставке подршке за новорођенчад, дјецу у приватним вртићима, привреду погођену вирусом корона, а посебно су подржане институције и предузећа чији је оснивач Град Бијељина, а чије је пословање угрожено у условима пандемије, без обзира на то ко њима управља.

- Какав је то "економски злочин над народом?" - пита Ђурђевић, који је у име Коалиције "Договор за Бијељину" реаговао на изјаву бијељинског градоначелника Љубише Петровића да је то "злочин над буџетом и економски злочин над народом Бијељине".

Ђурђевић је напомену да Скупштина града Бијељина и одборници имају могућност да врше корекције и користе своје законско право улагања амандмана и усвајања буџета тек када се буџет на скупштинској расправи нађе у форми приједлога буџета.

- То се први пут десило 31. марта 2021. године, тако да не стоје приче да су одборници раније учествовали у сачињавању буџета који сада мијењају - додао је он.

Наводећи да је приједлог буџета из септембра 2020. године, а у расправи се нашао 31. марта 2021. године, Ђурђевић наглашава да не могу исте потребе и захтјеви буџетских корисника бити пола године касније.

Он је подсјетио да стари буџет није садржавао довољну помоћ за здравство, што је у ситуацији новог таласа епидемије вируса корона неприхватљиво и морало се мијењати.

Коалиција "Договор за Бијељину" је, каже Ђурђевић, своје амандмане прво неформално неколико дана прије сједнице, а након тога и формално путем протокола раније упутила градоначелнику да се као предлагач акта упозна о њима и да своје коментаре и сугестије.

- Тада није било никаквих проблема и комуникација је била коректна. А видјели смо шта се десило на сједници Скупштине града, пред камерама - додао је Ђурђевић.

Ђурђевић напомиње да градоначелник у потпуности контролише трошење буџета и да је једини надлежан за његово извршење.

- Ниједна марка не може бити исплаћена са рачуна града без потписа и одобрења градоначелника. Такође, градоначелник има и право да реалоцира до пет одсто средстава буџета /више од 2,5 милиона КМ/, без сагласности Скупштине града, чиме може кориговати све оне ставке које су евентуално спорне у амандману - навео је Ђурђевић.

Ђурђевић подсјећа да је Скупштина града у даљем току сједнице усвојила апсолутно све одлуке које је градоначелник предложио, чиме је јасно показала да жели да ради у интересу грађана и да је спремна на сарадњу.

- Равномјерно је смањен буџет и предсједника Скупштине /који је из СНСД-а/ и градоначелника /који је из СДС-а/. Тиме се показало да се није ишло реваншистички према било коме, смањени су трошкови обиљежавања датума, манифестација, репрезентације, медијског праћења, посјете сајмовима. Због епидемиолошке ситуације, било би неразумно имати ова средства у нивоу у ком су предложена - наводи Ђурђевић.

Он је додао да су смањена средства за плате и накнаде ван радног односа и приправничке плате.

- Сматрамо да није вријеме за нова запошљавања у администрацији. Постоје значајна смањења средстава у Одјељењу за стамбено-комуналне послове. Нека од тих средстава су предвиђена за исте сврхе, али на другим потрошачким јединицама /200.000 за пројекат канализације на Лединцима/ - наводи он.

Према његовим ријечима, такође, имало се у виду и то да је већ прошло три мјесеца, дакле остало је још само девет мјесеци до краја фискалне године, тако да потребе нису исте као за цијелу годину.

- Такође, код експропријација и рјешавање имовинских односа је учињено смањење с обзиром на то да, на примјер, код изградње ауто–пута све финансирају републичке институције, код изградње гасовода је тај посао завршен, а и код изградње дринског насипа средства се обезбјеђују са републичког нивоа - каже Ђурђевић.

Он истиче да је, уз све то, за одржавање сигнализације и некатегорисаних путева остало 700.000 КМ, за уличну расвјету милион КМ, за изградњу комуналне инфраструктуре 1,8 милиона КМ, за експропријацију и рјешавање имовинско-правних питања 900.000 КМ.

- Имајући у виду све раније речено, сматрамо да је то сасвим довољно - навео је Ђурђевић.

С друге стране, каже он, уведена је помоћ привредницима који су погођени вирусом корона у износу од 180.000 КМ, подстицај пољопривредне производње је повећан за 300.000 и износи 1,4 милиона КМ, средства за спорт су повећана за 150.000 на 1,15 милиона КМ.

Он је напоменуо да су уведене субвенције за новорођенчад у износу од 100.000 КМ, као и субвенције за дјецу у приватним вртићима у износу од 132.400 КМ.

- Повећана је здравствена заштита са 200.000 на 600.000 КМ, повећања давања за социјалне категорије у износу од 400.000 КМ, повећани износи за установе културе и школске установе, уведен подстицај за самозапошљавање младих у износу 90.000 КМ и повећан подстицај за запошљавање генерално - рекао је Ђурђевић.

Ђурћевић каже да је амандман који се односи на плате уложен јер предвиђеним буџетом нису укалкулисане плате за новембар и децембар у већини јавних установа, а по постојећој кадровској структури, дакле без нових примања радника.

- А та средства су се и иначе крајем године свакако обезбјеђивала са наведене ставке у градском буџету - појашњава Ђурђевић.

Он је напоменуо да се већина амандмана које је уложио Клуб одборника СДС-а поклапао са амандманима које је уложила Коалиција "Договор за Бијељину", како по питању повећања, тако и скидања одређених ставки.

- Ти амандмани су под притиском повучени, али су се нашли у формалној процедури и могу се погледати - навео је Ђурђевић.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић најавио је покретање поступка оцјене законитости и уставности пред Уставним судом амандмана скупштинске већине на градски буџет, који је усвојен 31. марта у локалном парламенту.
Скупштинска већина у Бијељини, предвођена СНСД-ом, усвојила је буџет за 2021. годину, а непосредно прије усвајања Петровић и одборници СДС-а, ПДП-а и ДНС-а напустили су сједницу.

Усвојен је буџет од 51,5 милиона КМ уз два амандмана СНСД-а, а СДС је одустао од 10 својих амандмана, као и ПДП од једног.
 
(СРНА)