ЗАКУПЦИ АГРОТРЖНОГ ЦЕНТРА КАО И АД ГРАД ТРПЕ ВЕЛИКЕ ГУБИТКЕ :: Semberija INFO ::

 

ЗАКУПЦИ АГРОТРЖНОГ ЦЕНТРА КАО И АД ГРАД ТРПЕ ВЕЛИКЕ ГУБИТКЕ


На данашњој ванредној конференцији за медије, у просторијама предузећа АД „Град“, на којој су присуствовали представници закупаца овог предузећа Раденко Пелемиш и Милан Трифковић, и директор АД „Град“ Славиша Цацановић, указано је на проблем са којим се суочавају и закупци и само предузеће.

Директор АД Град Славиша Цацановић је истакао да је АД Град поштовао наредбе Републичког и Градског штаба за ванредне ситуације, којим је забрањен рад, између осталих, и тржним центрима, те је вишенамјенску халу овог предузећа затворио. У периоду у којем је рад трговачким центрима забрањен, поједини трговачки центри су почели са радом у пуном капацитету тако да је ово предузеће стављено у неравноправан положај.
  • Поједини тржни центри, који су били затворени као и ми, су у међувремену, од 26. до 28. марта  отварали своје пуне капацитете и почели да раде  несметаном динамиком. Неравноправан положај је подстакао закупце да се  окупљањем испред хале,  која је затворена,  и позивом и мене као директора, и медија, као и градоначелника, као команданта градског кризног штаба, виде у чему је проблем. Мирно окупљање је почело 29. марта док  тржни центри врве, а закупци овог предузећа протестују, стоје испред хале и не могу  да обављају своју дјелатности, наводи Цацановић.
Цацановић наводи да у оквиру Агротржног центра ради 130 закупаца, чија егзистенција је угрожена на овај начин. Осим закупаца, угрожено је и 50 запослених овог предузећа,  који  зависи управо од закупаца и истиче да како су угрожени закупци, тако је угрожено и само предузеће.
Цацановић тражи да се и ово предузеће и закупци ставе у равноправан положај и указује да се овакве ситуације не смију више никада десити.
  • Не могу утицати ни ја ни закупци да се хала отвори, али могу да укажем да је хала затворена, а да су поједини тржни центри отворени, истиче Цацановић.
Представник закупаца Раденко Пелемиш је истакао да закупци трпе велике губитке, нарочито када је сезона пољопривредних радова почела и када се купује и снабдјева више него иначе. Истиче да неко остварује профит, а да су закупцима везане руке. Милан Трифковић, закупац, наводи да већ двадесет година  ради у Агротржном центру и да су у протеклој години закупци радили са смањеним капацитетом за чак 70%,  да  су губици огромни, нарочито када се узме у обзир да су све даџбине према држави морали платити и да није било разумијевања да им се доприноси умање.