ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај“ Бијељина. ДЕМАНТ :: Semberija INFO ::

 

ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај“ Бијељина. ДЕМАНТ


На јучерашњој конференцији за штампу Градоначелника Љубише Петровића и одборника СДС-а изнијете су непотпуне и нетачне информације које се односе на рад ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај“ Бијељина. Због транспарентности и квалитетне сарадње са родитељима дјеце која бораве у вртићу, односно корисницима наших услуга, дужни смо да ове наводе појаснимо и образложимо.


Градоначелник је у излагању изнио да педесеторо дјеце борави потпуно бесплатно у нашој установи, без образлагања о којој дјеци се ради, у ком објекту бораве, којим програмом су обухваћени и по ком основу ослобођени плаћања вртића. Наиме, поменута дјеца бораве у објекту „Пачија школа“ у Јањи-Ново насеље у полудневном програму у трајању од 3 сата. Објекат у Новом насељу Јања је почео са радом 2007. године и због социоекономског статуса родитеља и дјеце која живе на том подручју, боравак дјеце је од почетка рада па до данас бесплатан. У протеклом периоду, тачније од 2017. године, у више наврата смо се обраћали Одјељењу за друштвене дјелатности Града Бијељина да у складу са Законом донесе одлуку за објекат у Јањи и да регулише управо питање ослобађања накнаде за боравак у вртићу одређеним социоекеномским категоријама. Наш посљедњи захтјев на ову тему послат је 18.02.2021. године и до дана данашњег нисмо добили одговор ни на њега, а ни на претходне захтјеве.


Исто тако, нетачна је констатација да због ослобађања плаћања боравка за дјецу која бораве у објекту „Пачија школа“ Јања родитељи чија дјеца бораве у другим објектима плаћају већу цијену. Тачније, посљедње повећање цијене боравка за дјецу која бораве у нашој установи било је за вријеме претходног руководства, односно 2014. године. Тада су наведени сасвим други разлози за повећање цијене боравка за дјецу у вртићу. Коначноодлуку о цијени боравка за дјецу, а у складу са Законом доноси Оснивач, односно Град Бијељина. 


На крају, драго нам је да је Градоначелник прихватио нашу иницијативу за смањење цијене боравка за дјецу у вртићу, а исто тако се надамо да ће у наредном периоду подржати нашу устаљену праксу повећања обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем и повећање приступа вртићу свим категоријама становништва.


Обзиром да смо установа која се бави најосјетљивијом и најодговорнијом дјелатношћу, осјетили смо потребу да наводе Градоначеника, засноване на бази претпоставки, широј јавности, а и кориснцима наших услуга појаснимо и образложимо.